Мобилна навигација
15. apr 2024.

Ministar Cvetković učestvovao je na konferenciji „Jedan region, jedno tržište – Korak ka zajedničkom tržištu EU“

„Privreda Republike Srbije je doživela izuzetnu transformaciju prethodnih dvanaest godina, u smislu da su prvo napravljeni svi preduslovi kako bi imali direktne strane investicije i razvijali domaća preduzeća. Pre svega, velike iskorake napravili smo po pitanju infrastrukture, od kojih su pojedini u završnoj fazu“, izjavio je danas ministar privrede Slobodan Cvetković na konferenciji „Jedan region, jedno tržište – Korak ka zajedničkom tržištu Evropske unije“ u Novom Sadu.

Što se tiče Zapadnog Balkana, odnosno inicijative Otvoreni Balkan, kako je istakao, država Srbija je centralna tačka ovog procesa.

„Sve ono što se desilo po pitanju direktnih stranih investicija, smanjenja broja nezaposlenih, kapaciteta naše privrede, količine koju smo uspeli da proizvedemo, Republika Srbija je sama sebi praktično postala tesna. U tom smislu je izuzetno bitno da se integrišemo u zajedničko tržište Zapadnog Balkana. Ovaj princip prepoznaje i Evropska unija i ona je na neki način pospešuje svojim aktivnostima“, rekao je ministar Cvetković.

Ukazao je da je inicijativa Otvoreni Balkan značajna, jer između ostalog, omogućava ulazak u jednu vrstu jednostavnijeg transporta robe i prometa radne snage.

„Sa inicijativama i ugovorima koji treba da budu potpisani, regulisaće se i duži redovi, zastoji na graničnim prelazima, pa će fluktuacija robe i radne snage pre svega na Zapadnom Balkanu, a kasnije i prema Evropskoj uniji, biti uspešno realizovana“, naglasio je ministar Cvetković.