Мобилна навигација
13. avg 2021.

Stevanović: Jednokratna pomoć svim bivšim radnicima Geoksa

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je danas da je Vlada Srbije donela odluku na osnovu koje su stvoreni preduslovi da se u narednim danima isplati jednokratna pomoć svim bivšim radnicima Geoksa.

“Vlada Srbije je danas donela odluku da svi radnici, njih 1.277, koji su pre par dana ostali bez svog radnog mesta u kompaniji Geoks u narednim danima dobiju po 53.950 dinara što je prosečna neto zarada na teritoriji grada Vranja“, pojasnio je Stevanović.

Inicijativa je pokrenuta prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića kompaniji Teklas kada se razgovaralo o podršci te kompanije u rešavanju problema sa Geoksom i evo već je doneta prva odluka koja će omogućiti njenu realizaciju, istakao je Stevanović i precizirao da pare nisu isplaćene danas.

Državni sekretar je naveo da će sa razdela Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biti preneta sredstva instituciji za socijalni rad u Vranju i da će u narednoj nedelji svi radnici koji su dobili otkaze dobiti jednokratnu pomoć.

Stevanović je, inače, u Vranju razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave i privrednicima.
“Sastanak kome je prisustvovao 21 predstavnik mikro, malih i srednjih preduzeća bio je više nego koristan za sve strane. Privrednicima sam predstavio programe, model funkcionisanja i mehanizme koje država ima i stavlja im na raspolaganje bez obzira da li je reč o domaćim ili stranim investitorima“, rekao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, privrednici su tokom sastanka ukazali na planove, izazove sa kojima se suočavaju, kao i predloge.

„Važno je da razgovaramo i da se razumemo jer jedno su želje, a drugo su prava i mogućnosti. Bilo je dobrih ideja i inicijativa koje ću predstaviti kolegama u Vladi da vidimo šta je realno od toga da se primeni“, rekao je Stevanović.

Kako je istakao, dogovoreno je da se za desetak, petnaest dana ponovo održi sastanak u širem sastavu kako bi se rezimiralo šta je urađeno.

„Ideja je da to bude priprema za predstojeću posetu predsednika Vučića Vranju kako bi bili što jasniji i konkretniji u razgovorima”, rekao je Stevanović.

Državni sekretar je naveo i da su privrednici tokom sastanka izrazili želju da pomognu i učestvuju u sanaciji štete koja je nastala odlaskom Geoksa iz Vranja.

“Kako imaju potrebe za angažovanjem nove radne snage napravili smo dogovor kako će zajedno sa gradom i Nacionalnom službom za zapošljavanje pozvati ljude koji su ostali bez posla da im se jave, obave razgovor i vide da li mogu da ih angažuju“, rekao je Stevanović.