Мобилна навигација
23. mar 2022.

Podrška razvoju cirkularne ekonomije

Pomoćnik ministra privrede, Dragan Ugrčić, učestvovao je na Konferenciji „Cirkularna ekonomija, zapošljavanje i digitalizacija u svetlu Konferencije o budućnosti Evrope“, koja je danas održana u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na ekspertskom panelu „Cirkularna ekonomija i zapošljavanje“, Dragan Ugrčić je predstavio najznačajnije aktivnosti koje Ministarstvo privrede preduzima u transformaciji srpske industrije sa linearnog na cirkularni model poslovanja.

Ovakav pristup je primenjen u Strategiji industrijske politike Republike Srbije od 2021. do 2030. godine i akcionom planu za njeno sprovođenje za period od 2021. do 2023. godine, koji je Vlada Republike Srbije usvojila na predlog Ministarstva privrede, čiji je ključni cilj povećanje konkurentnosti industrije Republike Srbije.

U oblasti cirkularne ekonomije, navedeni akcioni plan predviđa najpre set promotivnih aktivnosti, u cilju podizanja svesti o značaju cirkularne ekonomije, a zatim i organizaciju edukativnih aktivnosti privrednih subjekata, da na što efikasniji način primene takva rešenja u praksi. „Operativni dokument za realizaciju ovih aktivnosti predstavlja Program podrške razvoju cirkularne ekonomije, koji je Vlada usvojila u septembru 2021. godine, a koji sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Privrednom komorom Srbije“, naveo je Ugrčić.

Ugrčić je podvukao da značaj cirkularne ekonomije Ministarstvo privrede prepoznaje kao potrebu za dostizanjem ciljeva održivog razvoja, u smislu da je važno povećanje proizvodnje, zaposlenosti i privrednog rasta, ali da je isto toliko važna i zelena komponenta, odnosno zdrava životna sredina. „Cirkularnu ekonomiju vidimo i kao razvojnu šansu, koja će kroz inovativne projekte doprineti kreiranju novih radnih mesta, uštedi u proizvodnom procesu i povećanju efikasnosti. Ovde pre svega mislimo na povezivanje i sinergiju procesa digitalizacije privrede i cirkularne ekonomije“, zaključio je Ugrčić.

Ministarstvo za evropske integracije organizovalo je ovu konferenciju, koju je otvorila ministarka Jadranka Joksimović, a u uvodnom panelu učesnicima su se obratili ambasador Francuske, Pjer Košar, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, koordinator Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović i direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović.