Мобилна навигација
02. jul 2024.

Adrijana Mesarović na proslavi Festivala zvezda „Tanabate“ povodom uspešne ministarske posete Srbije Japanu

Ministarka privrede u Vladi Srbije Adrijana Mesarović danas je bila na proslavi „Tanabate“, tradicionalne japanske manifestacije poznate i kao Festival zvezda, održane u Muzeju istorije Jugoslavije (MIJ) u Beogradu, povodom uspešne posete srpskih ministara Japanu.

Osim Mesarović, ministra trgovine Tomislava Momirovića i ministarke nauke Jelene Begović, u državno-privrednoj delegaciji Srbije, prošlog meseca, između ostalih, bili su i savetnik predsednika Srbije Danilo Cicmil i predsednik PKS-a Marko Čadež. Cilj posete bio je bolje upoznavanje japanskih investitora sa privrednim potencijalima koje Srbija nudi investitorima, kao i predstavljanje naše zemlje generalno kao politički i ekonomski stabilne države i pouzdanog partnera.

Početak proslave „Tanabata” u MIJ-u, obeležen je tradicionalnim simboličnim kačenjem šarenih papira sa željama za napredak bilateralnih odnosa i zelenu budućnost Srbije na granama bambusa.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam na proslavi „Tanabate“. Ovaj događaj predstavlja simbol našeg sve jačeg prijateljstva i saradnje sa Japanom, zemlji koja me je opčinila za vreme mog trodnevnog boravka. Baš kao i prijatelji Japanci, verujem da će naše želje zapisane danas na papirićima i okačene na bambusove grane, kako nalaže drevna tradicija zemlje izlazećeg sunca, biti ispunjene. Izabrala sam papirić plave boje, koji simbolizuje iskrenost prema japanskim prijateljima, i poželela sam da se u Srbiji ponovo otvori kancelarija „Džetro“. Takođe se nadam da će održavanje japanskog Festivala zvezda u Beogradu postati tradicija. Radujem se budućim uspesima koje će doneti naša zajednička saradnja“, rekla je Mesarović.

Ministarka privrede je istakla da veruje da će veći broj japanskih investitora doći u našu zemlju i da su Srbija i Japan krenuli u novu eru ekonomskih odnosa.

„O tome svedoči trend rasta investicija iz Japana proteklih godina, ali i zajednički rad na donošenju sporazuma o zaštiti i promociji ulaganja. Zadovoljna sam što su japanski investitori prepoznali prednosti poslovanja u Srbiji i saglasili se da postoji obostrani interes za dalje investiranje renomiranih japanskih kompanija na srpskom tržištu“, rekla je Mesarović.

Nakon obilaska MIJ-a u pratnji kustosa, zvanice su na koktelu poslužene japanskim specijalitetom Jakitori i drugim tradicionalnim poslasticama, koje je specijalno za ovu priliku pripremio Hiro Katahira San, lični kuvar japanskog ambasadora.