Мобилна навигација
02. јул 2024.

Адријана Месаровић на прослави Фестивала звезда „Танабате“ поводом успешне министарске посете Србије Јапану

Министарка привреде у Влади Србије Адријана Месаровић данас је била на прослави „Танабате“, традиционалне јапанске манифестације познате и као Фестивал звезда, одржане у Музеју историје Југославије (МИЈ) у Београду, поводом успешне посете српских министара Јапану.

Осим Месаровић, министрa трговине Томислава Момировића и министарке науке Јелене Беговић, у државно-привредној делегацији Србије, прошлог месеца, између осталих, били су и саветник председника Србије Данило Цицмил и председник ПКС-а Марко Чадеж. Циљ посете био је боље упознавање јапанских инвеститора са привредним потенцијалима које Србија нуди инвеститорима, као и представљање наше земље генерално као политички и економски стабилне државе и поузданог партнера.

Почетак прославе „Танабата” у МИЈ-у, обележен је традиционалним симболичним качењем шарених папира са жељама за напредак билатералних односа и зелену будућност Србије на гранама бамбуса.

„Велико ми је задовољство што сам на прослави „Танабате“. Овај догађај представља симбол нашег све јачег пријатељства и сарадње са Јапаном, земљи која ме је опчинила за време мог тродневног боравка. Баш као и пријатељи Јапанци, верујем да ће наше жеље записане данас на папирићима и окачене на бамбусове гране, како налаже древна традиција земље излазећег сунца, бити испуњене. Изабрала сам папирић плаве боје, који симболизује искреност према јапанским пријатељима, и пожелела сам да се у Србији поново отвори канцеларија „Џетро“. Такође се надам да ће одржавање јапанског Фестивала звезда у Београду постати традиција. Радујем се будућим успесима које ће донети наша заједничка сарадња“, рекла је Месаровић.

Министарка привреде је истакла да верује да ће већи број јапанских инвеститора доћи у нашу земљу и да су Србија и Јапан кренули у нову еру економских односа.

„О томе сведочи тренд раста инвестиција из Јапана протеклих година, али и заједнички рад на доношењу споразума о заштити и промоцији улагања. Задовољна сам што су јапански инвеститори препознали предности пословања у Србији и сагласили се да постоји обострани интерес за даље инвестирање реномираних јапанских компанија на српском тржишту“, рекла је Месаровић.

Након обиласка МИЈ-а у пратњи кустоса, званице су на коктелу послужене јапанским специјалитетом Јакитори и другим традиционалним посластицама, које је специјално за ову прилику припремио Хиро Катахира Сан, лични кувар јапанског амбасадора.