Мобилна навигација
09. jun 2024.

Adrijana Mesarović: „Prvi Svesrpski sabor važan trenutak u odnosima Srbije i Srpske“

Ministarka privrede Adrijana Mesarović danas je prisustvovala Svesrpskom saboru „Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska” u Beogradu. Na ovom jedinstvenom događaju učestvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, zvaničnici najviših institucija Srbije i Srpske, predstavnici Srba iz regiona, kao i crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Ovaj događaj je izuzetno važan za odnose Srbije i Srpske, a rezultat je predanosti i vizionarskog pristupa predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Njegova posvećenost povezivanju srpskog naroda u regionu, kao i sposobnost da prepozna potencijale za saradnju na svim nivoima, veoma su inspirativni“, rekla je ministarka Mesarović.

Sabor je počeo moleban om u Hramu Svetog Save na Vračaru, koji je služio patrijarh srpski gospodin Porfirije.

Nakon toga, održana je 12. sednica Vlade Republike Srbije i Republike Srpske, na kojoj je jednoglasno usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. Potpisano je i niz sporazuma i memoranduma između Srbije i Republike Srpske.

Centralni svečani program Svesrpskog sabora “Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska” održan je na Trgu Republike, uz bogat kulturno-umetnički program, pred nekoliko hiljada ljudi.