Мобилна навигација
11. jun 2024.

Državna sekretarka Andrijana Jovanović: „Rast tursko-srpske privredne saradnje kroz kreiranje stabilnog poslovnog ambijenta“

Državna sekretarka u Ministarstvu privrede Andrijana Jovanović danas je učestvovala na simpozijumu „Novi horizonti u razvoju tursko-srpske ekonomske saradnje“ u Beogradu, u organizaciji Fondacije za ekonomska istraživanja i Privredne komore Srbije.

Govoreći o investicijama turskih kompanija u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, Jovanovićeva je istakla da je saradnja intenzivirana, i da ima perspektivu daljeg rasta posebno u sektoru malih i srednjih preduzeća.

„U prethodnom periodu Ministarstvo privrede zaključilo je devet ugovora o dodeli podsticajnih sredstava za projekte čiji su investitori kompanije sa sedištem u Turskoj. Realizacijom tih projekata predviđeno je ulaganje od više od 100 miliona evra, i zapošljavanje više od 3.000 novih radnika. Rezultati našeg pristupa investicijama najbolje se vide u brojkama. Priliv stranih direktnih investicija (SDI) dostigao je rekordne nivoe od 4,4 i 4,5 milijardi evra u 2022. i 2023. godini , a Srbija je privukla više od polovine ukupnih SDI u regionu Zapadnog Balkana u periodu 2018. do 2023. godine. U prvom tromesečju 2024. priliv SDI je iznosio 1,1 milijardu evra“, rekla je Jovanović.

Državna sekretarka je podsetila na to da je Srbija prepoznata kao dobar i pouzdan partner, kao i da je Vlada Srbije usmerena na kreiranje stabilnog i predvidivog poslovnog ambijenta neophodnog za dalji rast privredne aktivnosti i povećanje udela privatnog sektora u proizvodnji, zapošljavanju i investicijama. 

„Neophodno je i jačanje saradnje na promociji inovativnih i start-ap kompanija, uspostavljanje partnerstava uključivanjem u globalne lance vrednosti kroz zajedničke aktivnosti institucija za podršku, kao što su naučno-tehnološki parkovi i inkubatori“, naglasila je državna sekretarka u Ministarstvu privrede Andrijana Jovanović.