Мобилна навигација
11. јун 2024.

Државна секретарка Андријана Јовановић: „Раст турско-српске привредне сарадње кроз креирање стабилног пословног амбијента“

Државна секретарка у Министарству привреде Андријана Јовановић данас је учествовала на симпозијуму „Нови хоризонти у развоју турско-српске економске сарадње“ у Београду, у организацији Фондације за економска истраживања и Привредне коморе Србије.

Говорећи о инвестицијама турских компанија у Србији у последњих неколико година, Јовановићева је истакла да је сарадња интензивирана, и да има перспективу даљег раста посебно у сектору малих и средњих предузећа.

„У претходном периоду Министарство привреде закључило је девет уговора о додели подстицајних средстава за пројекте чији су инвеститори компаније са седиштем у Турској. Реализацијом тих пројеката предвиђено је улагање од више од 100 милиона евра, и запошљавање више од 3.000 нових радника. Резултати нашег приступа инвестицијама најбоље се виде у бројкама. Прилив страних директних инвестиција (СДИ) достигао је рекордне нивое од 4,4 и 4,5 милијарди евра у 2022. и 2023. години , а Србија је привукла више од половине укупних СДИ у региону Западног Балкана у периоду 2018. до 2023. године. У првом тромесечју 2024. прилив СДИ је износио 1,1 милијарду евра“, рекла је Јовановић.

Државна секретарка је подсетила на то да је Србија препозната као добар и поуздан партнер, као и да је Влада Србије усмерена на креирање стабилног и предвидивог пословног амбијента неопходног за даљи раст привредне активности и повећање удела приватног сектора у производњи, запошљавању и инвестицијама. 

„Неопходно је и јачање сарадње на промоцији иновативних и старт-ап компанија, успостављање партнерстава укључивањем у глобалне ланце вредности кроз заједничке активности институција за подршку, као што су научно-технолошки паркови и инкубатори“, нагласила је државна секретарка у Министарству привреде Андријана Јовановић.