Мобилна навигација
03. nov 2021.

Godinu dana rada Ministarstva privrede

Ministarstvo privrede na čelu sa ministarkom Anđelkom Atanasković, u prethodnih godinu, obezbedilo je posao za 9.5 hiljada novih radnika kroz 49 ugovora kojim su otvorene nove i proširene postojeće fabrike. Kroz programe finansijske podrške malim i srednjim preduzećima,  u navedenom periodu, Ministarstvo je obezbedilo investicije od 11 milijardi dinara, dok je u 56 opština i gradova širom Srbije realizovalo 76 infrastrukturnih projekata. Privatizacioni portfelj od 556 preduzeća koliko ih je bilo u portfelju Agencije za privatizaciju 2014. godine, smanjilo je ove godine na svega 68 neprivatizovanih preduzeća. Doneta je i Strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine sa akcionim planom, i to po prvi put u Republici Srbiji kao jedinstveni akt koji pruža stratešku viziju i uputstva u vezi sa ciljevima vlasničkog upravljanja nad privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije.

 

INVESTICIONA ULAGANjA

U periodu od oktobra 2020. godine do oktobra 2021. godine zaključeno je 49 novih ugovora o dodeli sredstava podsticaja za realizaciju investicionih projekata kojima se otvaraju nove fabrike, odnosno proširuju proizvodni kapaciteti. Realizacijom navedenih investicionih projekata vrši se ulaganje u iznosu 1.1 milijarde evra, zapošljava se 9.5 hiljada novih radnika, a podsticaji iznose 165 miliona evra.

 

PODRŠKA MALIM I SREDNjIM PREDUZEĆIMA I PREDUZETNICIMA

Ministarstvo privrede je u proteklih godinu dana sprovodio programe finansijske i nefinansijske podrške MSPP za započinjanje i dalji razvoj poslovanja. Kroz programe finansijske podrške, do oktobra 2021. godine, ukupno je podržano 858 zahteva privrednih subjekata sa 2.230.462.236,00 RSD odobrenih bespovratnih sredstava, čija je vrednost investicije 11.330.961.078,86 RSD.

 

INFRASTRUKTURNI PROJEKTI

Ministarstvo privrede je za godinu dana rada Vlade sprovodilo dva Programa u cilju realizacije infrastrukturnih projekata. Rađeno je na realizaciji ukupno 76 infrastrukturnih projekta u 56 jedinica lokalne samouprave ukupne vrednosti 3.769.524.371 dinara od čega učešće Ministarstva privrede u finansiranju iznosi 2.283.697.034 dinara. Završena je realizacija 43 infrastrukturna projekta, dok se ostali projekti pretežno nalaze u  završnim fazama realizacije.

 

POLITIKA DRŽAVNOG VLASNIŠTVA

U aprilu 2021. godine je usvojena Strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine i to po prvi put u Republici Srbiji kao jedinstveni akt koji pruža stratešku viziju i uputstva u vezi sa ciljevima vlasničkog upravljanja nad privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije, ciljevima finansijskih i javnih politika, kao i principima korporativnog upravljanja i praksama nadzora nad privrednim subjektima RS u skladu sa međunarodnim standardima i najboljom praksom.

 

INDUSTRIJSKA POLITIKA

Vlada RS je, na predlog Ministarstva privrede, u aprilu 2021. godine usvojila akcioni plan za sprovođenje Strategije industrijske politike Republike Srbije od 2021. do 2030. godine. Navedeni dokumenti predstavljaju odgovor na savremene trendove u svetskoj privredi i industriji. Namera je stvaranje efikasne dobro koordinirane politike razvoja industrije, uz poseban fokus na procese digitalne transformacije i zelene tranzicije, kao dva ključna elementa za budući održivi razvoj industrije.

 

PRIVATIZACIJA

Od 556 preduzeća, koliko ih je bilo u portfelju Agencije za privatizaciju 2014. godine, u oktobru o.g., ostalo je neprivatizovanih svega 68 preduzeća. U prethodnih godinu dana objavljeno je ukupno 9 javnih poziva za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala/strateško partnerstvo. U prethodnih godinu dana zaključeni su ugovori o prodaji i sprovedene uspešne prodaje/transakcije, za preduzeća:

  • VPD SMEDEREVO DOO, Smederevo – (ostvaren prihod 661.000,00 evra)
  • MINEL KONCERN AD, Beograd – (ostvaren prihod 192.594.337,53 dinara).