Мобилна навигација
18. maj 2022.

Konferencija „Koliko je otporna srpska privreda na globalne krize i izazove?“

Državni sekretar u Ministarstvu privrede, Milan Ljušić, govorio je o mikro, malim i srednjim preduzećima na Okruglom stolu  „Otpornost na krizu – faktori uspeha, izazovi i preporuke za ekonomsku politiku Srbije?“  u okviru Konferencije  „Koliko je otporna srpska privreda na globalne krize i izazove?“ održane u Privrednoj komori Srbije.

„Zahvaljujući pravovremenoj reakciji Vlade Republike Srbije i predupređivanju negativnih KOVID 19 efekata, broj malih i srednjih preduzeća je 2020. uvećan za 3 odsto, odnosno za 11.607 u odnosu na 2019. godinu. Zaposlenost povećana za  2,3 odsto, najveći rast od 6,1 odsto imala je kod malih preduzeća zapošljavanjem 21.399 radnika. Paketi državne podrške rezultirali su u istom periodu i rastom BDV-a za 2,8 odsto ali i većim izvozom“, rekao je Milan Ljušić.

Prema njegovim rečima, efekti ostalih kriza će se tek videti, a trenutne pretnje su cena energenata i poskupljenje kredita.

„ Vlada Republike Srbije je u stanju pripravnosti i ako bude potrebno, odgovoriće ponovo adekvatnim merama“, dodao je Ljušić.

Državni sekretar koji je na čelu Radne grupe za pripremu Nacrta strategije za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika za period 2022 – 2027. godine, ukazao je da će u budućoj Strategiji biti pojačane oblasti digitalizacije i zelene ekonomije.

„ Digitalizacija se pokazala kao veoma značajna za prevazilaženje KOVID 19 krize, a zelena agenda i alternativni izvori energije su važni kao mitigracijske mere za prevazilaženje energetske krize“, naglasio je Ljušić.

On je najavio da će u toku izrade Strategije važno mesto imati javno - privatni dijalog i okrugli stolovi sa privatnim i civilnim sektorom širom Srbije kako bi se sagledali rizici i izazovi koji predstavljaju prepreke poslovanju i da bi se na osnovu toga pripremio adekvatan odgovor.

 „ Okruženje je toliko dinamično da se situacija redovno prati i deluje se po principu prioritetnih mera. Neophodno je ad hoc reagovati sve dok ne budemo imali neke dugoročne projekcije na osnovu kojih eventualno možemo pripremiti akcioni plan Strategije. Sektor malih i srednjih preduzeća je od  90-ih godina često bio pod uticajem različitih kriza i pokazao se kao otporan sa napretkom u praćenju rizika i pripremi back up plana. Za energetsku krizu već imamo pojačan interes za ulaganje u solarne panele. Kao što je Vlada Srbije blagovremeno reagovala na KOVID krizu, sektor mikro, malih i srednjih preduzeća može i u budućnosti da računa na  pomoć države“, zaključio je Milan Ljušić.

Ambasada Savezne Republike Nemačke i Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje u ime Nemačke razvojne saradnje  organizovali su konferenciju „Koliko je otporna srpska privreda na globalne krize i izazove?“ u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. U uvodnom delu, učesnicima su se obratili Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije, Tomas Šib, ambasador Nemačke i Marko Čadež, predsednik PKS.