Мобилна навигација
05. mar 2024.

MINISTAR CVETKOVIĆ NA KBF: „EU najvažniji ekonomski partner Srbije, a međunarodni sajmovi nezaobilazni za razvoj naših kompanija“

Ministar privrede Slobodan Cvetković danas je učestvovao na Kopaonik biznis forumu, na panelu „Novosadski sajam – poljoprivreda Evropske unije na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu“.

 „Evropska unija je strateški partner Republike Srbije. Kada se posmatra saradnja između privrede Srbije i EU, veoma bitan parametar je tržište EU koje čini 450 miliona stanovnika. To je ne samo veliki tržište, već tržište građana koji imaju prosečnu platu oko 3.000 evra. To znači da je tržište EU jedno vrlo potentno potrošačko društvo, za koje je tržište Srbije veoma zainteresovano“, rekao je ministar Cvetković.

Cvetković je istakao da je robna razmena između Srbije i EU na nivou od 39,1 milijarde evra i dodao da EU učestvuje sa skoro 60 posto stranih direktnih investicija u Srbiji.

„Srbija ima značajne koristi od trgovinske i ekonomske integracije sa EU. Sa jedne strane, EU sa visokim standardima i kvalitetom usluga i proizvoda, koje očekuju da prime na svoje tržište, štite svoje tržište, a sa druge strane, podižu kapacitete potencijalnih isporučioca usluga i roba. Zato EU od naših firmi zahteva da se podignu na viši nivo“, naglasio je ministar Cvetković.

Kada je reč o trendu ulaganja EU u tržište Srbije, ministar privrede je istakao da našoj zemlji u prilog idu i geografski položaj, dobra putna infrastruktura, obrazovani kadar, povoljnija cene energenata negu u regionu, kao i podsticaji za strane direktne investicije. Srbija je lider u regionu u privlačenju SDI.

Govoreći o najučinkovitijem modelu podrške srpskoj privredi za predstavljanje na međunarodnom tržištu, ministar je istakao da je sada akcenat na sajamskoj industriju, čijem je razvitku doprinela savremena tehnologija poput praćenja manifestacija putem onlajn formata.

 Dodao je da Ministarstvo privrede kroz različite programe i u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije, podržava naše privrednike u procesu internacionalizacije i nastupu na inostranim tržištima.

 Pored ministra privrede, na panelu „Novosadski sajam – poljoprivreda Evropske unije na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu“, učestvovali su Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Antonio Ventreska, direktor Italijanske trgovinske agencije u Beogradu; Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog Sajma i Andrej Papić, menadžer projekta, delegacija EU U Beogradu.