Мобилна навигација
05. мар 2024.

МИНИСТАР ЦВЕТKОВИЋ НА KБФ: „ЕУ најважнији економски партнер Србије, а међународни сајмови незаобилазни за развој наших компанија“

Министар привреде Слободан Цветковић данас је учествовао на Копаоник бизнис форуму, на панелу „Новосадски сајам – пољопривреда Европске уније на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду“.

 „Европска унија је стратешки партнер Републике Србије. Када се посматра сарадња између привреде Србије и ЕУ, веома битан параметар је тржиште ЕУ које чини 450 милиона становника. То је не само велики тржиште, већ тржиште грађана који имају просечну плату око 3.000 евра. То значи да је тржиште ЕУ једно врло потентно потрошачко друштво, за које је тржиште Србије веома заинтересовано“, рекао је министар Цветковић.

Цветковић је истакао да је робна размена између Србије и ЕУ на нивоу од 39,1 милијарде евра и додао да ЕУ учествује са скоро 60 посто страних директних инвестиција у Србији.

„Србија има значајне користи од трговинске и економске интеграције са ЕУ. Са једне стране, ЕУ са високим стандардима и квалитетом услуга и производа, које очекују да приме на своје тржиште, штите своје тржиште, а са друге стране, подижу капацитете потенцијалних испоручиоца услуга и роба. Зато ЕУ од наших фирми захтева да се подигну на виши ниво“, нагласио је министар Цветковић.

Када је реч о тренду улагања ЕУ у тржиште Србије, министар привреде је истакао да нашој земљи у прилог иду и географски положај, добра путна инфраструктура, образовани кадар, повољнија цене енергената негу у региону, као и подстицаји за стране директне инвестиције. Србија је лидер у региону у привлачењу СДИ.

Говорећи о најучинковитијем моделу подршке српској привреди за представљање на међународном тржишту, министар је истакао да је сада акценат на сајамској индустрију, чијем је развитку допринела савремена технологија попут праћења манифестација путем онлајн формата.

 Додао је да Министарство привреде кроз различите програме и у сарадњи са Привредном комором Србије и Развојном агенцијом Србије, подржава наше привреднике у процесу интернационализације и наступу на иностраним тржиштима.

 Поред министра привреде, на панелу „Новосадски сајам – пољопривреда Европске уније на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду“, учествовали су Ведрана Илић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде; Антонио Вентреска, директор Италијанске трговинске агенције у Београду; Никола Ловрић, генерални директор Новосадског Сајма и Андреј Папић, менаџер пројекта, делегација ЕУ У Београду.