Мобилна навигација
13. maj 2022.

Nadzor svih javnih preduzeća od 1. januara 2023. godine putem softvera

Nadzor svih javnih preduzeća u Republici Srbiji će se od 1. januara 2023. godine sprovoditi putem softvera razvijenog na inicijativu Ministarstva privrede u okviru  Projekta "Reforma lokalnih javnih finansija II" (RELOF 2) koji podržava Vlada Švajcarske.  Ugovor o donaciji  Informacione platforme potpisali su Anđelka Atanasković, ministarka privrede i Urs Šmid, ambasador Švajcarske Konfederacije  u Srbiji.

 „Informaciona platforma omogućava nov način nadzora i izveštavanja, najpre lokalnih javnih preduzeća prema svojim osnivačima, a potom i lokalnih samouprava prema Ministarstvu“, rekla je Atanasković. 

Prema njenim rečima, ovaj softver omogućava brze i kvalitetne analize poslovanja javnih preduzeća, što će služiti kao dobra osnova za donošenje adekvatnih i pravovremenih odluka.

„Informacionom platformom i prelaskom na elektronski sistem izveštavanja prati se opredeljenje Vlade Republike Srbije u oblasti digitalizacije i informacione transformacije. Cilj Ministarstva privrede je da se kroz modernizaciju i digitalizaciju procesa planiranja i izveštavanja  olakša poslovanje i unapredi proces planiranja i donošenja odluka javnih preduzeća, a samim tim pomogne građanima, jer usluge koje pružaju javna preduzeća direktno utiču na kvalitet života i razvoj privrede. Takođe, informaciona platforma je jedan od koraka na putu unapređenja korporativnog upravljanja koji  će doprineti boljem praćenju, izveštavanju i odgovornosti za rezultate poslovanja javnih preduzeća“,  naglasila je Anđelka Atanasković. 

Softver podržava precizno planiranje i izveštavanje o izvršenju aktivnosti javnih preduzeća i njihovih budžeta, kontrolu troškova, poboljšanje vidljivosti i dostupnosti informacija o poslovanju.

„Zahvaljujući spoljnoj politici predsedika Aleksandra Vučića, danas su Ministarstvu privrede i Vladi Republike Srbije širom sveta otvorena vrata za jačanje međunarodne saradnje što doprinosi usvajanju najbolje međunarodne prakse“, zaključila je Atanasković.

Ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji Urs Šmid izrazio je zadovoljstvo što je njegova zamlja podržala Srbiju u boljem upravljanju javnim finansijama na lokalnom nivou.

 „Projekat RELOF2 je samo jedan segment dugogodišnje podrške Švajcarske Srbiji i smatramo da je unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou prioritet saradnje Srbije i Švajcarske“, rekao je ambasador i najavio novi program Švajcarske Srbiji za period od 2022. do 2025. godine.

Vlada Švajcarske je putem Projekta Reforma lokalnih finansija II u Srbiji (RELOF2) za potrebe Ministarstva privrede donirala softver kojim se digitalizuje proces nadzora nad javnim preduzećima. U saradnji sa Ministarstvom, RELOF2 je sproveo i obuke i mentoring podšku za korsnike budućeg softvera u gradskim i opštinskim uprava i lokalnim javnim preduzećima.