Мобилна навигација
13. мај 2022.

Надзор свих јавних предузећа од 1. јануара 2023. године путем софтвера

Надзор свих јавних предузећа у Републици Србији ће се од 1. јануара 2023. године спроводити путем софтвера развијеног на иницијативу Министарства привреде у оквиру  Пројекта "Реформа локалних јавних финансија II" (РЕЛОФ 2) који подржава Влада Швајцарске.  Уговор о донацији  Информационе платформе потписали су Анђелка Атанасковић, министарка привреде и Урс Шмид, амбасадор Швајцарске Конфедерације  у Србији.

 „Информациона платформа омогућава нов начин надзора и извештавања, најпре локалних јавних предузећа према својим оснивачима, а потом и локалних самоуправа према Министарству“, рекла је Атанасковић. 

Према њеним речима, овај софтвер омогућава брзе и квалитетне анализе пословања јавних предузећа, што ће служити као добра основа за доношење адекватних и правовремених одлука.

„Информационом платформом и преласком на електронски систем извештавања прати се опредељење Владе Републике Србије у области дигитализације и информационе трансформације. Циљ Министарства привреде је да се кроз модернизацију и дигитализацију процеса планирања и извештавања  олакша пословање и унапреди процес планирања и доношења одлука јавних предузећа, а самим тим помогне грађанима, јер услуге које пружају јавна предузећа директно утичу на квалитет живота и развој привреде. Такође, информациона платформа је један од корака на путу унапређења корпоративног управљања који  ће допринети бољем праћењу, извештавању и одговорности за резултате пословања јавних предузећа“,  нагласила је Анђелка Атанасковић. 

Софтвер подржава прецизно планирање и извештавање о извршењу активности јавних предузећа и њихових буџета, контролу трошкова, побољшање видљивости и доступности информација о пословању.

„Захваљујући спољној политици председика Александра Вучића, данас су Министарству привреде и Влади Републике Србије широм света отворена врата за јачање међународне сарадње што доприноси усвајању најбоље међународне праксе“, закључила је Атанасковић.

Амбасадор Швајцарске Конфедерације у Србији Урс Шмид изразио је задовољство што је његова замља подржала Србију у бољем управљању јавним финансијама на локалном нивоу.

 „Пројекат РЕЛОФ2 је само један сегмент дугогодишње подршке Швајцарске Србији и сматрамо да је унапређење управљања јавним финансијама на локалном нивоу приоритет сарадње Србије и Швајцарске“, рекао је амбасадор и најавио нови програм Швајцарске Србији за период од 2022. до 2025. године.

Влада Швајцарске је путем Пројекта Реформа локалних финансија II у Србији (РЕЛОФ2) за потребе Министарства привреде донирала софтвер којим се дигитализује процес надзора над јавним предузећима. У сарадњи са Министарством, РЕЛОФ2 је спровео и обуке и менторинг подшку за корснике будућег софтвера у градским и општинским управа и локалним јавним предузећима.