Мобилна навигација
03. dec 2021.

Održana konferencija „Uloga i značaj nadzornih odbora lokalnih javnih preduzeća“

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, pomoćnik ministra privrede gđa Dubravka Drakulić i direktor projekta RELOF2, gđa Ana Jolović, obratili su se zvanicama na konferenciji „Uloga i značaj nadzornih odbora lokalnih javnih preduzeća“, u okviru projekta Reforme lokalnih finansija II u Srbiji (RELOF2).

U svom obraćanju, Stevanović je istakao značaj novog načina nadzora nad radom lokalnih javnih preduzeća, reč je o novom informacionom sistemu, koji je Ministarstvo privrede partnerski razvilo sa  Vladom Švajcarske kroz projekat RELOF2.

„Ovo softversko rešenje će prvi put omogućiti organima upravljanja u lokalnim javnim preduzećima da koristeći jednoobrazne podatke analiziraju poslovanje i sprovođenje programa poslovanja i na osnovu tih analiza donose pravovremene i adekvatne odluke. Te odluke biće u funkciji unapređenja poslovanja preduzeća direktno, a indirektno, kroz unapređenje usluga koje pružaju, uticaće na podizanje životnog standarda građana“ “, naglasio je Stevanović.

On je naveo da cilj Ministarstva privrede obuhvata poboljšanje korporativnog upravljanja u javnim preduzećima kako bi se građanima pružale što bolje usluge.

„Ovo predstavlja deo korporativizacije lokalnih javnih preduzeća i osnažiće ulogu organa upravljanja kao i povećati odgovornost svakog pojedinca u njima. To će osnivače, jedinice lokalanih samouprava, nateratiti da sa mnogo više pažnje biraju članove organa upravljanja, ali i da sa mnogo više pažnje brinu o preduzećima čiji su osnivači a koja su u funkciji pružanja usluga građanima“, zaključio je Stevanović.