Мобилна навигација
03. дец 2021.

Одржана конференцијa „Улога и значај надзорних одбора локалних јавних предузећа“

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић, помоћник министра привреде гђа Дубравка Дракулић и директор пројекта РЕЛОФ2, гђа Ана Јоловић, обратили су се званицама на конференцији „Улога и значај надзорних одбора локалних јавних предузећа“, у оквиру пројекта Реформе локалних финансија II у Србији (РЕЛОФ2).

У свом обраћању, Стевановић је истакао значај новог начина надзора над радом локалних јавних предузећа, реч је о новом информационом систему, који је Министарство привреде партнерски развило са  Владом Швајцарске кроз пројекат РЕЛОФ2.

„Ово софтверско решење ће први пут омогућити органима управљања у локалним јавним предузећима да користећи једнообразне податке анализирају пословање и спровођење програма пословања и на основу тих анализа доносе правовремене и адекватне одлуке. Те одлуке биће у функцији унапређења пословања предузећа директно, а индиректно, кроз унапређење услуга које пружају, утицаће на подизање животног стандарда грађана“ “, нагласио је Стевановић.

Он је навео да циљ Министарства привреде обухвата побољшање корпоративног управљања у јавним предузећима како би се грађанима пружале што боље услуге.

„Ово представља део корпоративизације локалних јавних предузећа и оснажиће улогу органа управљања као и повећати одговорност сваког појединца у њима. То ће осниваче, јединице локаланих самоуправа, натератити да са много више пажње бирају чланове органа управљања, али и да са много више пажње брину о предузећима чији су оснивачи а која су у функцији пружања услуга грађанима“, закључио је Стевановић.