Мобилна навигација
14. dec 2021.

Održana Parlamentarna skupština Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi

Zoran Dimitrijević, državni sekretar u Ministarstvu privrede, prisustvovao je sastanku Generalnog odbora za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Dimitrijević se tom prilikom obratio zvanicama u ime Ministarstva privrede na temu „Ekonomije jugoistočne Evrope u svetlu pandemije COVID-19: ulozi i perspektive.

On je istakao da je pandemija Kovid-19 snažno uticala na privredu Republike Srbije, međutim zbog stabilnih makroekonomskih performansi i finansijske stabilnosti u godinama neposredno pre krize, kao i blagovremenog paketa ekonomskih mera Vlade, pad BDP-a Srbije u 2020. godini bio je niži od pada u regionu Zapadnog Balkana i zemljama Evropske unije i iznosio je 1%, dok su zaposlenost i devizni kurs ostali stabilni.

„Finansijska podrška građanima i privredi, koja se sastojala od 8 milijardi evra, odnosno 961,5 milijardi dinara, nije dovela do velikog povećanja javnog duga, zvanične prognoze su da će do kraja 2021. godine on gotovo izvesno ostati na nivou ispod 60%“, rekao je Dimitrijević.

On je naglasio da je u toku snažan privredni oporavak, kao i da, kada se kumulativno pogledaju 2020. i 2021. godina, Republika Srbija će biti zemlja sa najvećim ekonomskim rastom u Evropi.

Dimitrijević je istakao da je da Republika Srbija jedan od regionalnih lidera u privlačenju direktnih stranih investicija, oko 60% ukupnih stranih direktnih investicija u region Zapadnog Balkana privukla je Srbija, što iznosi više od tri milijarde i 140 miliona evra, zaključno sa oktobrom ove godine.

„Ministarstvo privrede, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzima značajne aktivnosti u cilju prevazilaženja aktuelnih izazova u savremenoj ekonomiji. Na predlog Ministarstva privrede, Vlada Republike Srbije je usvojila Strategiju industrijske politike Republike Srbije od 2021. do 2030. godine. Naime, opšti cilj ove strategije je podizanje konkurentnosti industrije Republike Srbije, kroz pet konkretnih ciljeva, a to su: digitalizacija, inovacije, investicije, restrukturiranje izvoza i cirkularna ekonomija“, naveo je Dimitrijević.

On je istakao da je posebna pažnja posvećena razvoju sveobuhvatnog plana za zeleni rast radi podrške privrednom oporavku i obezbeđenju održivog, ekološki prihvatljivog razvoja, kao i da će se nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi u cilju unapređenja poslovnog okruženja i podrške višem rastu vođenom privatnim sektorom.

„Na kraju, ali ne najmanje važno, istakao bih da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije. Smatramo da je mesto čitavog regiona Zapadnog Balkana u EU i da bez uključivanja Balkana, kao dela jugoistočne Evrope (JIE), evropski ekonomski i politički prostor neće biti potpun“, zaključio je Dimitrijević.

Na kraju sastanka, usvojeni su Nacrt rezolucije i preporuke o Ekonomiji jugoistočne Evrope u svetlu pandemije COVID-19: ulozi i perspektive.