Мобилна навигација
11. jul 2023.

Poziv bankama i lizing kompanijama da učestvuju u programu podrške malim preduzećima za nabavku opreme

Ministarstvo privrede raspisalo je danas javni poziv poslovnim bankama  i lizing kompanijama za učešće  u realizaciji Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2023. godini.

Kroz ovaj Program, Ministarstvo privrede dodeljuje bespovratna sredstva mikro, malim preduzećima, preduzetnicima i zadrugama za nabavku proizvodne opreme/građevinske mehanizacije/mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje. Privredni subjekti mogu ostvariti pravo na dodelu bespovratnih sredstava u iznosu do 25% od neto vrednosti nabavke proizvodne opreme. Minimalna sopstvena sredstva firme koja podnosi zahtev iznose 5% od ukupne neto vrednosti opreme koja se nabavlja, dok će ostatak biti obezbeđen iz kredita poslovne banke ili finansijskog lizinga lizing kompanije.

Pravo na učešće u programu imaće maksimalno 8 banaka i maksimalno 3 lizing kompanije koje budu ponudile  najpovoljnije uslove finansiranja.

Ukupna sredstva za realizaciju ovog programa, koja su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije zajedno sa sredstvima obezbeđenim iz  pretpristupnih fondova EU – IPA 19, iznose oko 1.400.000.000,00 dinara.

Javni poziv je otvoren do 25. jula 2023. godine.

Nakon izbora poslovnih banaka i lizing kompanija, Ministarstvo privrede će raspisati javni poziv mikro, malim preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama, za dodelu bespovratne pomoći.