Мобилна навигација
11. јул 2023.

Позив банкама и лизинг компанијама да учествују у програму подршке малим предузећима за набавку опреме

Министарство привреде расписало је данас јавни позив пословним банкама  и лизинг компанијама за учешће  у реализацији Програма подршке малим предузећима за набавку опреме у 2023. години.

Кроз овај Програм, Министарство привреде додељује бесповратна средства микро, малим предузећима, предузетницима и задругама за набавку производне опреме/грађевинске механизације/машина и опреме за унапређење енергетске ефикасности и еколошких аспеката производње. Привредни субјекти могу остварити право на доделу бесповратних средстава у износу до 25% од нето вредности набавке производне опреме. Минимална сопствена средства фирме која подноси захтев износе 5% од укупне нето вредности опреме која се набавља, док ће остатак бити обезбеђен из кредита пословне банке или финансијског лизинга лизинг компаније.

Право на учешће у програму имаће максимално 8 банака и максимално 3 лизинг компаније које буду понудиле  најповољније услове финансирања.

Укупна средства за реализацију овог програма, која су обезбеђена из буџета Републике Србије заједно са средствима обезбеђеним из  претприступних фондова ЕУ – ИПА 19, износе око 1.400.000.000,00 динара.

Јавни позив је отворен до 25. јула 2023. године.

Након избора пословних банака и лизинг компанија, Министарство привреде ће расписати јавни позив микро, малим предузећима и предузетницима, као и задругама, за доделу бесповратне помоћи.