Мобилна навигација
14. јун 2024.

Андријана Јовановић, државни секретар у Министарству привреде састала се данас са делегацијом Националне комисије за развој и реформу НР Кине

Један од стратешких циљева Министарства привреде је успостављање сарадње са овом институцијом у циљу даљег унапређења економске сарадње.

Са експертима из Одељења за прекоокеанска улагања и стране инвестиције НКРР разговарала је о примени Меморандума о разумевању о заједничком унапређењу индустријске и инвестиционе сарадње, који су потписали Министарство привреде и Национална комисија за развој и реформу НР Кине, током  јубиларног Трећег форума за међународну сарадњу Појас и Пут у октобру 2023. године

Циљ Меморандума је да успостави радни механизам међуресорне индустријске и инвестиционе сарадње, унапреди комуникацију и координацију политике и повезивање развојних стратегија, успостави платформе сарадње за компаније из обе земље и помогне им да идентификују инвестиционе и  друге пројекте сарадње од заједничког интереса.

Национална комисија за развој и реформу (НКРР) је државни орган на министарском нивоу који је надлежан за економско планирање у НР Кини. Ово тело поседује значајно искуство у формулисању макроекономске политике, индустријске политике и политике одрживог развоја. 

Један од приоритета НКРР у међународној сарадњи је тражење широког спектра партнера и успостављање билатералне размене информација и искустава у спровођењу економских развојних политика. Жеља кинеске стране је да успостави овакав механизам сарадње и са партнером у Србији.