Мобилна навигација
09. нов 2021.

Атанасковић у дводневној посети Словачкој

Делегација Министарства привреде на челу са министарком Анђелком Атанасковић боравиће данас и сутра у службеној посети Братислави поводом одржавања Пословног форума Словачка - Србија и 10. заседања Мешовите комисије за економску сарадњу између Републике Србије и Словачке Републике.

Отварајући Пословни форум, који су организовале уз подршку на највишем нивоу, Привредна комора Србије и Агенција за инвестиције и развој трговине (SARIO),  министарка Атанасковић је поручила да је Словачка један од искрених пријатеља Србије и у претходним годинама, један од стубова подршке како територијалном интегритету наше земље, тако и путу ка Европској унији.

„Влада Републике Србије, спровођењем реформских активности и значајним променама инвестиционог оквира, доприноси стварању привлачног привредног амбијента што ствара простор за долазак још већег броја инвеститора. Циљ Владе Србије је даље економско јачање као и одржавање економске стабилности“, рекла је Атанасковић.

Како је навела, раст индустрије и улагање у инфраструктуру, главни су покретачи економског развоја, који су омогућили Србији да наступи као један од регионалнних лидера у привлачењу страних инвестиција.

„На овакво инвестиционо окружење у Србији су утицали политичка и економска стабилност, доступност високо образоване и висококвалификоване радне снаге, конкурентни оперативни трошкови, оптимална географска локација, финансијске бенефиције и подстицаји“, истакла је она.

Министарка је рекла да верује да ће одржавање Пословног форума допринети успостављању нове и даљем унапређење постојеће пословне сарадње  Србије и Словачке у различитим областима.

„Трговинска размена представља основ билатералне економске сарадње и њен обим се у последњих 10 година кретао у распону од 350 мил. евра до 640 мил. евра. У Републици Србији регистровано је 317 привредних друштава чији су оснивачи физичка, односно правна лица из Словачке. Потенцијали за сарадњу су далеко већи, било да је реч о инвестицијама или о сарадњи кроз формирање заједничких компанија и излазак на трећа тржишта“, рекла је Атанасковић.

Овом приликом министарка Атанасковић је одржала и билатерални састанак са Рихардом Суликом, потпредседником Владе Словачке Републике и министаром привреде, а током дводневне посете Братислави, састаће се са словачким инвеститорима у Србији и представницима Удружења Срба у Словачкој.