Мобилна навигација
Атанасковић у посети Сомбору и Суботиви
05. нов 2021.

Атанасковић у посети Сомбору и Суботици

Министарка привреде Анђелка Атанасковић, уочи посете Братислави поводом одржавања Мешовите комисије за економску сарадњу, посетила је словачке фирме у Сомбору и Суботици.

Атанасковић се овом приликом детаљније информисала о њиховом пословању и изазовима са којима се сусрећу.

„Посета словачким компанијама је значајна како бисмо разговарали о привредном амбијенту и изазовима са којима се сусрећу у Србији. Компанија „Black horse-FAS“ у последњих годину и по дана постаје незаобилазан фактор када се говори о привредном окружењу града Сомбора. Даљи планови усмерени су пре свега на увећање постојећих производних капацитета, увођење савременијих технологија и развој нових производа“, рекла је она.

Генерални директор „Black horse-FAS“,Роланд Ментез, истакао је да су у фабрику акумулатора у Сомбору нови власници инвестирали око шест милиона евра, број запослених са 120 повећали су на 220. Тренутно се 90 посто производње акумулатора три робне марке пласира на инострано тржиште.

"Видимо да се пуно улаже у опрему, да се повећао број радника, а проблеми из ранијих година се решавају", подвукао је Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора.

Министарка Атанасковић навела је да је фабрика „Татравагонка Братство“ стратешки добро лоцирана у југозападном делу Суботице, близу железничког Коридора 10.

„Министарство привреде је одобрило овој фирми средстава за изградњу нове хале и рекострукцију постојећих објеката“, подвукла је Атанасковић.

Министарка је похвалила пословање ових фирми, али и добре односе двеју земаља.

Амбасадор Федор Росоцха рекао је да ће заседање Мешовите комисије за економску сарадњу и Пословног форума привредника бити одржано следеће недеље у Братислави, што је значајно за унапређење привредне сарадње двеју земаља.

„Хвала министарки што је прихватила позив да дође у Сомбор и Суботицу. Њено присуство је знак да Србија хоће да подржи добре инвестиције. Верујем да ћемо у наредном периоду имати још бољу сарадњу и још боље резултате“, рекао је амбасадор Росоцха.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић истакао је важност данашњег састанка.

„Са позиције града изузетну важност има ова реномирана фабрика. Морамо поћи од једне дуге традиције на коју се она ослања, са поносом могу да кажем да је фабрика враћена путевима некадашње славе“, рекао је Бакић и додао да ће Град Суботица помоћи у реализацији великих планова руководства фирме и пожелео им успех у раду.

Власник компаније „Татравагонка Братство“ Мицхал Лазар представио је планове за даљи развој пословања.

„Пре 11 година смо ушли у ову причу са надом да ће ова фирма бити успешна као што је била пре. Мислим да смо на добром путу да то остваримо. Наша мисија је да наставимо да градимо ову фирму и даље. Потребна нам је даља сарадња са државним органима у Србији. Желимо даље да инвестирамо из тога произилази да ће нам требати још радника које ћемо запослити“ рекао је власник компаније „Татравагонка Братство“ Мицхал Лазар.