Мобилна навигација
14. окт 2021.

Димитријевић и министар спољних послова Сирије Мекдади разговарали о унапређењу билатералне сарадње

Државни секретар у Министарству привреде Србије Зоран Димитријевић разговарао је данас са министром спољних послова Сиријске Арапске Републике Фејсалом Мекдадијем о унапређењу билатералне економске сарадње.

„Основа билатралне сарадње Србије и Сирије је постављена још 1946. године, а на нама је важан задатак да наше односе додатно развијамо, посевно у области привреде“ истакао је Димитријевић.

Државни секретар је информисао сиријску делегацију о актуелним привредним кретањима у Србији и истакао да наша земља корача крупним корацима, посебно након фискалне консолидације, оствареног реалног раста БДП, повећања броја запослених и раста зарада.

„Србија је успела и током пандемије да задржи ликвидност и веома повољан привредни амбијент за улагање, како домаћих, тако и страних компанија, захваљујући благовременој реакцији Владе Републике Србије и примени адекватних економских мера“, рекао је Димитријевић.

Он је током састанка изаразио и задовољство што је Србија била домаћин Самита Покрета несврстаних земаља, поводом обележавања 60. годишњице од Прве конференције.

Мекдади је истакао да осећа изузетну част и задовољство због учешћа сиријске делегације на Самиту покрета несврстаних земаља и прилике да се поново сусретне са пријатељима из Србије.

„Историјске везе повезују наше народе, имамо доста заједничких интереса, сматрам да изгубљене године недовољне сарадње треба надокнадити у наредним месецима и блиској будућности“, рекао је Мекдади.

Сиријска делегација је посебно изразила интересовање за обнову сарадње у области трговине, туризма, саобраћаја и научне и техничке сарадње, а Мекдади је истакао да очекује да ће Србија обновити ранији континуитет и да ће учествовати на најстаријем међународном сајму трговине на свету који се одржава у Дамаску, а који представља изузетно важан привредни догађај.