Мобилна навигација
04. апр 2023.

Државни секретар Дарко Митровић: Циљ је да се применом принципа доброг управљања обезбеди одговорно понашање и пословање јавних предузећа

Свечаним потписивањем споразума о сарадњи између Пројекта „Реформа локалних финансија у Србији III“ (РЕЛОФ3) и челника 10 локалних самоуправа, настављена је подршка Владе Швајцарске у унапређивању управљања локалним јавним финансијама, надзора над локалним јавним и другим предузећима у власништву градова и општина, као и надзора над индиректним буџетским корисницима.

У наредном периоду Крагујевац, Нови Пазар, Пирот, Сремска Митровица, Ужице, Зрењанин, Бабушница, Мали Зворника, Рашка и Жабаљ ће уз подршку пројекта РЕЛОФ3 јачати капацитете управа, локалних јавних и других предузећа у власништву градова и општина, као и индиректних буџетских корисника за примену принципа доброг управљања.

Државни секретар Министарства привреде Дарко Митровић истакао је да је уз подршку Швајцарске Владе у преходној фази пројекта РЕЛОФ урађена велика промена у надзору на радом јавних предузећа.

„У складу са опредељењем Владе Србије у погледу информационе трансформације, процес надзора над јавним предузећима је дигитализован. Уз подршку пројекта РЕЛОФ3, информациони систем ћемо даље унапређивати и додавати нове функционалности, обезбедићемо обуке за његову употребу и наставити са јачањем капацитета по питању корпоративног управљања“, рекао је Митровић. 

Циљ је, нагласио је Митровић, да се применом принципа доброг управљања обезбеди одговорно понашање и пословање јавних предузећа, чиме би свако предузеће постигло максималан ниво ефективности рада, односно да привреда и грађани буду задовољни квалитетом пружених услуга.

Шеф развојне сарадње Амбасаде Швајцарске у Србији Рихард Коли подсетио је да Швајцарска подржава локалне самоуправе у Србији у унапређивању управљања јавним финансијама и бољем надзору над јавни предузећима већ седам година.

Свечаности су присуствовали и државна секретарка Министарства државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић, као и директорка пројекта РЕЛОФ3 Ана Јоловић.