Мобилна навигација
11. мај 2022.

Форум „Е-управа за бизнис – искуства и могућности“

Један од главних елемената конкурентне привреде је јаснo и предвидљиво пословно окружење. У постизању овог циља, Светска банка је у партнерству са Европском комисијом покренула Пројекат подршке Влади Србије у унапређењу селекције аспеката свог пословног окружења. 

У оквиру Пројекта „ЕУ за боље пословно окружење“са тежњом побољшања пружања јавних услуга и повећања капацитета институција које раде на реформи пословног окружења, одржан је други тематски  Форум  „Е-управа за бизнис – искуства и могућности“ на ком је говорила Катарина Обрадовић Јовановић, помоћник министра задужен за Сектор малих и средњих предузећа и предузетништво.

„Подсетићу да смо у претходном периоду успоставили оно што је најважније, а то су темељи и основни системи за развој електронске управе. Oд првих пилот услуга за привреду које су се односиле на пореску администрацију, АПР и подношење финансијских извештаја, отишли смо много даље. Наша генерална жеља је да у скоријој будућности све услуге за привреду буду доступне електронски. Оно што је важно и оно што треба сви заједно данас да урадимо јесте да сагледамо шта је то до сада постигнуто и у односу на то, да поставимо будуће циљеве“,  рекла је Катарина Обрадовић Јовановић и нагласила да је Пројекат значајан за Министарство привреде како би се, са аспекта малих и средњих предузећа препознале потребе и активности које треба укључити у нову Стратегију  за развој микро, малих и средњих предузећа и предузетника на којој се ради.

Уз разматрање и идентификацију реформских иницијатива које би повећале доступност е-управе предузећима и учиниле је оперативнијом у пракси што би резултирало унапређењем ефикасности јавних услуга како за Владу Републике Србије, тако и за предузећа, Пројекат треба да допринесе и превазилажењу изазова  у започињању и вођењу пословања, као и у привлачењу нових инвестиција. Форум је организован како би, поред конкретних акција које би биле подржане од стране Пројекта, али и из буџета или других донаторских/IFI фондова, омогућио кроз отворену дискусију да се директно од приватног сектора чују њихови приоритети о употреби, оптимизацији и дигитализацији е-услуга.

Поред представнице Министарства привреде, на Форуму су говорили Душко Васиљевић и Срђан Свирчев (Светска банка), Мартин Клауцке ( Делегација ЕУ у Србији), Ива Петровић (Нордијска пословна алијанса), Небојша Бјелотомић (иницијатива Дигитална Србија), Јелена Бојовић (НАЛЕД), Наташа Ћировић (Технопарк Београд).