Мобилна навигација
Ljusic
10. дец 2021.

Форум људских права - Србија у 2021. години“

Поводом обележавања Међународног дана људских права, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у партнерству са Тимом Уједињених нација у Србији, Мисијом Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији, Канцеларијом Савета Европе у Београду и Националним конвентом за Европску унију, организовало је „Форум људских права – Србија у 2021. години“, коме је, у име министарке привреде Анђелке Атанасковић, присуствовао државни секретар Министарства привреде Милан Љушић.

Тим поводом се обратио званицама на Панелу 2 - „Сиромаштво и циљеви одрживог развоја“ где је истакао да Министарство привреде инсистира на заштити људских и мањинских права, као и на равноправности полова, те да је недвосмислено посвећено очувању владавине права.

Љушић је нагласио да је Министарство привреде током 2021. године Законом о буџету РС обезбедило 120.000.000,00 динара за спровођење програма промоције развоја ромског предузетништва.

Он се осврнуо на посебну пажњу која је поклоњена женама предузетницама. 

"Оне чине четвртину укупног броја привредника у Србији, а једна од приоритетних мера за развој женског предузетништва је успостављање система за редовно праћење предузетништва жена, јер без квалитетних и конкретних података тешко се може аргументовано говорити о будућим мерама подршке", навео је Љушић. 

Истакао је да Министарство привреде спроводи посебан програм финансијске подршке намењен женама и младима коју су у почетној фази свог пословања, али и онима који тек желе да отпочну своје пословање, у оквиру ког је до данас подржано 68 жена предузетница, укупна вредност инвестиције износи 195.759.947,00 РСД.