Мобилна навигација
Министарка
29. нов 2021.

ИНТЕРВЈУ Атансковићева за Б92.нет: До краја године могући јавни позиви за још предузећа

Како је српска привреда издржала пандемију, на који начин се пријавити за 100+100 евра помоћи, како тече процес приватизације? На ова, али и друга важна питања у интервјуу за портал B92.net одговарала је министарка привреде Анђелка Атанасковић.

Годину дана сте на челу Министарства привреде. Како оцењујете резултате ове институције током тог периода, да ли је довољно урађено и шта је могло боље?

Министарство привреде, у претходних годину дана, обезбедило је посао за 9,5 хиљада нових радника кроз 49 уговора са великим и средњим привредним субјектима којима су отворене нове фабрике или проширени постојећи производни погони и чија укупна инвестициона вредност износи 130 милијарди динара.

Кроз програме финансијске подршке малим и средњим предузећима, обезбедили смо инвестиције од 11 милијарди динара, док је у 56 општина и градова широм Србије реализовано 76 инфраструктурних пројеката.

Приватизациони портфељ од 556 предузећа колико их је било у портфељу Агенције за приватизацију 2014. године, смањили смо ове године на свега 68 неприватизованих предузећа.

Донели смо Стратегију државног власништва и управљања привредним субјектима који су у власништву Републике Србије за период од 2021. до 2027. године са акционим планом, и то по први пут у Републици Србији као јединствени акт који пружа стратешку визију и упутства у вези са циљевима власничког управљања над привредним субјектима који су у власништву Републике Србије.

Све су ово показатељи да смо радили марљиво и остварили сјајне резултате. Наравно, увек може боље, те ћемо у периоду који је пред нама наставити да радимо на обезбеђивању још повољнијег привредног амбијента, а у склопу тога је осмишљавање нових програма подршке нашим привредницима.

Србија има још 68 предузећа која чекају на приватизацију – за која од њих је најизвесније да би могла да буду приватизована у скоријој будућности?

Приватизација Петрохемије је нешто најзначајније за крај ове године. Личним залагањем председника Александра Вучића, и преданим радом ресора којим руководим, успели смо да направимо договор са партнерима из Русије.

До краја 2021. године, планирана је потенцијална објава јавних позива за још неколико предузећа из приватизационог портфеља Министарства привреде.

Напомињемо да Министарство привреде, као надлежни орган за спровођење поступка приватизације у свом раду поступа поштујући одредбе Закона о приватизацији, подзаконске акте и позитивне законске прописе Републике Србије, те да купац капитала/имовине/стратешки инвеститор може бити свако ко испуњава услове за учествовање у поступку, сходно Закону о приватизацији, Уредби о условима, поступку и начину продаје капитала и имовине методом јавног прикупљања понуда са јавним надметањем / Уредби о стратешком партнерству и Јавним позивом.

Битно је истаћи да је очигледна намера појединаца који на различите начине, зарад стицања политичких поена, медијским натписима, покушавају да компромитују активности Министарства привреде у спровођењу поступка приватизације, на шта је наш једини одговор резултат нашег преданог и посвећеног рада на решавању статуса преосталих предузећа из приватизационог портфеља, што смо нарочито показали кроз успешно решене највеће изазове српске привреде, као што су велики гиганти Железара, Галеника, РТБ Бор и ПКБ Корпорација.

Министарство које водите реализује више програма подршке привредницима – програми за подстицање предузетништва, за набавку опреме, за младе и жене предузетнице, за почетнике у пословању, за улагања у изградњи нових фабрика и проширења постојећих капацитета. Који програм се показао као најуспешнији и због чега?

Министарство реализује четири програма подршке који представљају комбинацију бесповратних средстава која се обезбеђују из буџета и за које не постоји обавеза враћања (де минимис државна помоћ) и повољних кредитних средстава.

Интересовање привредних субјеката за све програме је из године у годину све веће, што се може сагледати из све већег броја привредних субјеката којима су одобрена бесповратна средства као и степена утрошка укупних средстава предвиђеним буџетом који је максималан у свим годинама спровођења.

Актуелним програмима финансијске подршке подржавају се:

• први пут ове године жене као и млади предузетници до 30 године старости (са посебним погодностима за субјекте из општина које су разврстане у четврту групу развијености);

• почетници у пословању (старт уп);

• предузетници, микро, мала, средња и велика правна лица и задруге који испуњавају критеријуме брзорастућег развоја (са посебним погодностима за субјекте из општина које су разврстане у четврту групу развијености);

• као предузетници, микро, мала, средња правна лица и задруге за даљи развој и унапређење пословања кроз доделу средстава за набавку опреме.

Сва четири програма подршке дала су очекивано добре резултате јер су креирани према потребама привредника. Укупна вредност инвестиција у 2021. години по овим програмима износи око 11 милијарди динара, од којих је бесповратно одобрено 2,3 милијарде динара за 905 привредних субјеката.

Ана

Ваша анализа показала је да су, упркос пандемији, предузетници, мала и средња предузећа задржали тренд раста прошле године. Какве су прогнозе за ову годину, како ће је привредници завршити?

Мала и средња предузећа задржала су тренд раста и у 2020. години, те бележе већи број предузећа, запосленост и БДП, показала је анализа Министарства привреде. Осим тога, средња и мала предузећа у години коронавируса успела су да остваре и раст извоза. Анализа пословања малих и средњих предузећа и предузетника у 2020. години показала је да је продуктивност пословања у години коронавируса била већа за 2,1% него лане, просечна вредност БДП по запосленом у МСПП сектору повећана је са 1,79 милиона динара на 1,83 милиона динара.

Број МСПП субјеката је порастао за 3%, чему је највише допринело повећање броја предузетника за 3,5%. Група микро предузећа увећана је за 1%, средњих предузећа за 2,6%, док су мала предузећа имали највећу стопу раста броја предузећа од 5,6%. У години коронавируса вредност извоза МСПП сектора повећана је за 2,7%, а највише повећање забележено је код средњих предузећа (3,6%). Позитивну разлику у међугодишњем периоду остварила су и мала предузећа (извоз већи за 8,8 милијарди динара или за 4,3%).

Показатељи говоре да ћемо ову годину завршити са добрим резултатима, с обзиром на целокупну економску ситуацију у земљи и привредни амбијент.

Овог месеца почео је транзициони период за прелазак на нови модел фискализације, а Министарство привреде претходно је расписало јавни позив за финансијску подршку пореских обвезника. Они ће добити по 100 евра по продајном месту и још 100 по фискалном уређају, док ће та сума бити увећана за 20 одсто за оне кој нису у систему ПДВ-а. Како засад тече овај процес, какав је одзив људи, има ли проблема приликом процедуре пријаве? Уз то, према Вашим проценама, колико људи се очекује да ће се пријавити за новчану подршку?

Што се тиче подршке привредним субјектима која се односи на фискализацију, пријављивање је почело 15. октобра 2021. године и врши се преко портала еПорези, а траје до 31. јануара 2022. године.

Битно је нагласити да се за ову помоћ привредни субјект може пријавити само једном и то након извршене пријаве броја пословних простора и пословних просторија.

За све недоумице и питања отворен је и контакт телефон Пореске управе 0700-700-007 или 011-3310-11, као и мејл budiefiskalizovan@purs.gov.rs.

Током првих месец дана спровођења уредбе којом је утврђена финансијска подршка привредним субјектима за фискализацију није било већих проблема у реализацији. Постоји сарадња кључних институција Министарства привреде и Министарства финансија, Пореске управе и Управе за трезор што доприноси континуираном извештавању и решавању свих питања.

У периоду од 15. октобра 2021. године до 10. новембра 2021. године услове за доделу финансијске подршке испунило је 18.550 привредних субјеката и одобрена су средства у износу од 555.856.596,80 динара.

У буџету Републике Србије обезбеђено је довољно средстава за све заинтересоване привредне субјекте.

Какви су планови Министарства привреде за следећу годину, на шта ћете ставити фокус у свом раду?

Фокус ћемо ставити на отварање фабрика, привлачење инвестиција, подршку малим и средњим предузећима и предузетницима који чине мотор економије, као и инфратсруктурним пројектима с акцентом на индустријске зонама.

За крај, наша рубрика Б92 Биз напунила је овог месеца 15 година рада. С тим у вези, какав је Ваш однос према медијима - колико је њихова улога важна у Вашем послу, имате ли уопште времена да читате све што се пише о Вашем министарству?

Свакодневно информисање је у данашње време неопходно.
Улога медија је изузетно велика, а објективно, истинито и правовремено информисање јавности, какво карактерише и Биз Б92 је веома важно, посебно у времену пласирања неистина од стране квазиновинара под палицом неких струја које не желе добро ни Србији ни њеним грађанима. Желим вам срећну годишњицу, да наставите да радите као и до сада!

Извор: Б92.нет