Мобилна навигација
04. апр 2024.

Министар Цветковић отворио Сајам наутике, лова и риболова

Министар привреде Слободан Цветковић данас је отворио 44. Међународни сајам наутике, лова и риболова у Београду..

„Овогодишњи слоган ове манифестације је 'Курс може бити само један ', а курс Србије је јасан - Скок у будућност, кроз пројекат који је недавно представио председник Србије Александар Вучић и чијом реализацијом је поред убрзане модернизације земље предвиђен и додатни развој целокупне саобраћајне инфраструктуре“, рекао је министар Цветковић.

Додао је да су бројне српске реке значајни пловни путеви, наш крвоток и велики потенцијал за упловљавање у светске токове, истичући да је Србија земља изузетних наутичких потенцијала.

„Капитални пројекат „Заплови Србијом“ инициран од стране Агенције за управљање лукама, због свог значаја за развој Србије, уврштен је у програм „Скок у будућност“ којим се наша земља припрема за ЕКСПО 2027, додатно ће поспешити више привредних грана. Наши водни путеви могу бити златна веза специјализоване међународне изложбе ЕКСПО 2027, захваљујући током којег ће Србија да буде центар пословног света. Тада ће се из Европе у нашу престоницу стизати редовном водном линијом“, објаснио је министар Цветковић.

Указао је да ће се кроз пројекат „Заплови Србијом“ показати сви потенцијали и ресурси Србије, јер предвиђа изградњу марина, пристаништа, понтона за међународни и домаћи линијски водни саобраћај, као и набавку еко чамаца за превоз туриста.

Цветковић је рекао да за љубитеље лова и риболова, Србија представља прави рај. „Србија располаже природним богатствима, раскошном флором и фауном на којој могу многи да нам позавиде. Српска ловишта се сматрају за једна од најбољих у Европи и богата су разним врстама дивљачи, као и бројним врстама риба. Све то представља озбиљан привредни и туристички потенцијал“ истакао је министар привреде.

„Овај вид сајамских манифестација представља прилику да се промовишу некада недовољно афирмисане могућности српске привреде, као и прилика да се Србија представи као земља која има шта да понуди Европи и свету, али која је и способна да сачува своје природне лепоте, културу и традицију“, казао је министар Цветковић.