Мобилна навигација
14. мар 2024.

Министар привреде обишао Индустрију скроба „Јабука“ у Панчеву

Министар привреде Слободан Цветковић данас је посетио Индустрију скроба „Јабука“ у Панчеву, привредно друштво које послује у области прехрамбене индустрије, а налази се у саставу Алмекс групе.

„Ових дана се полемисало да ли је домаћа привреда, условно речено, дискриминисана у ондосу на страну, али подршка за инвестицију Индустрији скроба "Јабука“ је показатељ да Влада Србије једнако подржава и домаће и стране инвеститоре. Министарство привреде подржало је ову фабрику за инвестициони пројекат аутоматизација производних процеса у производњи модификованих прежелираних скробова. Вредност ове инвестиције је око 3,5 милиона евра“, рекао је министар Цветковић.

Истакао је да је индустријска производња у јануару 2024. у односу на исти месец претходне године увећана за 6,9%, чиме је достигнут највиши обим индустријске производње коју је Србија забележила у претходне три деценије.

„Захваљући одговорној политици Владе Србије, посебно у сегменту привреде, индустријска производња у 2023. већа је за 2,5% у односу на претходну годину, а прерађивачка индустрија 0,7%. Имајући у виду глобалне трендове, домаћа индустрија успева да одоли бројним екстерним изазовима, што је показатељ одређеног нивоа отпорности, а произилази из унапређења њене технолошке структуре и побољшаног квалитета“, објаснио је министар Цветковић.

Министар привреде је указао да је позитиван тренд прерађивачке индустрије практично започет од јула 2023. године, од када просечни месечни прираштаји производње закључно са јануаром месецом ове године износе 3,0%.