Мобилна навигација
20. нов 2023.

Министар привреде Слободан Цветковић у радној посети Крушевцу

Министар привреде у Влади Србије Слободан Цветковић био је данас у радној посети Крушевцу где је обишао инфраструктурни пројекат „Стари аеродром“, који је суфинансирало Министарство привреде, a затим и корпорацију „Трајал“, највеће предузеће у Расинском региону.

Приликом обиласка инфраструктурног пројекта „Стари аеродром“, Цветковић је подсетио да је у овај град, у периоду од 2015. године до данас, уложено више од 640 милиона динара, што је била заједничка инвестиција Министарства привреде и Града Kрушевца.

„Министарство привреде одваја средства за пословну инфраструктуру, радимо заједно са локалним самоуправама како би створили предуслове за долазак инвеститора. То значи да морамо имати путну, комуналну и енергетску инфраструктуру, све што је неопходно да би долазили инвеститори. Kосовска улица у Крушевцу представља логичан продужетак пословне зоне, месту где су лоциране озбиљне компаније попут „Хенкела“ и других. Парцеле у овој улици су потенцијалнa местa за нове домаће и стране инвеститоре“, рекао је Цветковић.

Истакао је да Министарство привреде ради на томе да се Србија равномерно регионално развија, да инвестиције не одлазе само у велике градове, већ у све регије подједнако.

„За потребе реализације инфраструктурних пројеката који се односе на пословну инфраструктуру, Министарство привреде је у 2023. определило буџетска средства у износу од милијарду динара. Такође, за наведену намену у буџету за 2024. опредељен је исти износ средстава“, рекао је Цветковић. Министар привреде је указао да интересовања локалних самоуправа превазилазе расположива средства.

Реализацијом инфраструктурног пројекта „Стари аеродром“ допринело се подизању нивоа привредне активности субјеката који већ послују на том подручју - Тржни центар БИГ, Kромберг и Шуберт, Рода, Лидл, као и стварању повољног пословног амбијента за привлачење нових инвеститора и отварању нових радних места.

Током посете „Трајалу“, највећег предузећа у Расинском региону, које је пре 134 године указом основао краљ Милан Обреновић, министар привреде је изразио задовољство што, у оквиру државних потенцијала постоји једно предузеће које функционише на овако високом, светском нивоу.

„Задовољство ми је што сам се сусрео са руководством „Трајала“ и директором корпорације Милошем Ненезићем, који представља модел једног савременог менаџера. Мислим да би „Трајал“ могао да буде једно огледно поље, где би се видела и следила нека врста стандарда и свега што би требало да се инкорпорира у вредности и политику пословања јавних предузећа. Задивиле су ме вредности пословања и функционисање фабрике, односа запослених, корпоративне културе, развојних пројеката и изузетно велике друштвене одговорности“, рекао је министар Цветковић. Додао је да компанија „Трајал“ запошљава скоро 1.300 људи, истичући притом да је то изузетан допринос привреди Републике Србије.

Генерални директор „Трајала“ Милош Ненезић је рекао да је одмах доласком Слободана Цветковића на функцију министра привреде, овој корпорацији пружен снажан подстрек. „Министар Цветковић нам је прво одблокирао бирократску инфрастуктуру. Његовим доласком је све стављено на своје место и „Трајал“ ради и запошљава нове људе “, рекао је Ненезић.

Kорпорација „Трајал“ у свом саставу има пет фабрика и једна је од највећих извозника.