Мобилна навигација
17. апр 2024.

Министар привреде Слободан Цветковић учествовао је на конференцији „Досадашња пракса развојног финансирања и могућности финансирања малих и средњих предузећа у Републици Србији”

Министар привреде Слободан Цветковић данас је говорио на конференцији „Досадашња пракса развојног финансирања и могућности финансирања малих и средњих предузећа у Републици Србији”, у организацији Фонда за развој Републике Србије, у Новом Саду.

„Министарство привреде је за програме финансијске подршке малих и средњих предузећа у претходној години издвојило 3,4 милијарде динара бесповратних средстава, од којих је 1,4 милијарде динара из средстава ЕУ за спровођење програма за набавку опреме. До сада је одобрено, по сва четири програма финансијске подршке у 2023. години, укупно 1.019 захтева, у вредности око 2,2 милијарде динара бесповратних средстава, док је вредност укупно остварених инвестиција 9,1 милијарди динара. То није мали импакт на мала и средња предузећа и јасно је да постоји велико интересовање за финансирање домаћих предузећа“, рекао је министар Цветковић.

Додао је да ће Министарство привреде у овој години наставити са реализацијом програма финансијске подршке привредницима, са буџетом од две милијарде динара.

„Што се тиче средстава Фонда за развој, он је последњих година добио на атрактивности, јер је цена капитала скочила. Покушавамо да обезбедимо нове линије финансирања. Новац се проналази, али бих предузетницима поручио да пажљиво инвестирају, јер не подразумева свака инвестиција развојну компоненту. Треба осматрати глобалне трендове, јер се дешавају велике промене, прелази се на нове технологије“, објаснио је министар Цветковић.

Поручујући да ће Министарство привреде наставити са мерама подршке малим и средњим предузећима и предузетништву, указао је да српско тржиште треба да се шири, јер капацитети домаће привреде превазилазе потребе 7,5 милиона људи.

„Због тога је неопходна регионална сарадња, ново, веће тржиште, па су стога за нашу привреду важне иницијативе као што је Отворени Балкан. Један од битнијих подстицаја за домаће и стране директне инвестиције је квалитетан и високо образовани радни кадар. Ипак, у изазовном смо времену, тешко је направити квалитетну предикцију догађања. Није лако бити предузетник у овом савременом добу. Тржиште стално мора да се ослушкује и да се прате трендови. Међутим, Србија има потенцијале и перспективу, добре факторе неопходне за савремени бизнис, а то су стабилност и безбедност“, рекао је министар Цветковић.