Мобилна навигација
Атанасковић и Хасајев
17. нов 2021.

Министарка Атанасковић и амбасадор Хасијев разговарали о унапређењу међусобних односа и интензивирању економске сарадње Србије и Азербејџана

Министарка привреде Анђелка Атанасковић састала се данас са амбасадором Републике Азербејџан, Њ.Е. Камилом Хасијевим, како би разговарали о унапређењу међусобних односа и интензивирању економске сарадње између две државе.

Министарка Атанасковић истакла је да су наши билатерални односи пре свега пријатељски, засновани на међусобном разумевању и изразила је захвалност на принципијелном ставу Азербејџана у погледу непризнавања једнострано проглашене независности Косова и поштовању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије.

Министарка Атанасковић је указала да простор за jaчање економске сарадње постоји у области инвестиција, пољопривреде, транспорта, грађевинарства и енергетике, а посебно је скренула је пажњу на значај Меморандума о разумевњу,  који је потписан у октобру 2021. године и којим је успостављена сарадња између Развојне агенције Србије (РАС) и Агенције за развој малих и средњих предузећа Азербејџана.

„Тренутно у Србији послује девет азербејџанских компанија, што сматрамо да је далеко од постојећих могућности. Треба да искористимо велики потенцијале за јачање наше сарадње, а један од начина је  учешће азербејџанских компанија у процесу приватизације српских предузећа, која се налазе у портфолију Министарства привреде“.

Амбасадор Азербејџана у Србији, Њ.Е. Камил Хасијев, истакао је да су политички односи између две државе изврсни. Хасијев је овом приликом упутио честитке Србији на веома успешној организацији Самита Покрета несврстаних земаља и изразио је задовољство што је ово највеће дипломатско окупљање у Европи, реализовано за време азербејџанског председавања овом организацијом. Такође, честитао је и на изузетним макроекономским  показатљима које Србија остварује упркос пандемији.

Амбасадор Хасијев се сложио са министарком Атанасковић да је неопходно да, у већој мери, искористимо велике потенцијале за јачање привредне сарадње, наводећи важност Међувладине комисије за трговинску и економску сарадњу, чије је последње заседање одржано у Бакуу у јулу 2021. године. Скренуо је пажњу на потребу успостављања директног лета Београд-Бакуу, као једног од важних начина за додатно повезивање две државе и народа.

Саговорници су изразили очекивања да ће, у наредном периоду, економска сарадња бити додатно унапређена у бројним областима од заједничког интереса.