Мобилна навигација
12. јун 2024.

Министарка Месаровић разговарала са министром привреде, туризма и спорта Словеније о привредној сарадњи

Министарка привреде у Влади Србије Адријана Месаровић разговарала је данас са привредном делегацијом Републике Словеније на челу са министром привреде, туризма и спорта Словеније Матјажом Ханом и амбасадором Словеније у Београду Дамјаном Бергантом, о могућностима за унапређење и јачање привредне сарадње.

Министарка Месаровић је представила привредни амбијент истакавши да је Србија најатрактивнија инвестициона дестинација у региону, која је привукла 4,5 млрд евра страних директних инвестиција (СДИ) у прошлој години. Саговорници су напоменули са постоји интензиван политички дијалог представника наших држава на свим нивоима, али да постоји додатни простор и потенцијал за унапређење сарадње.

„Посебно видимо потенцијале у секторима за инфраструктурно повезивање, у саобраћају, енергетици, ИТ индустрији, пољопривреди, заштити животне средине, грађевинарству и туризму. Пажња се посвећује и развоју сарадње малих и средњих предузећа, као и заједничким наступима на трећим тржиштима. Србија се показала као поуздан партнер страних компанија и упркос глобалним изазовима, као политички стабилна економија која улаже у инфраструктуру и располаже значајним природним и квалитетним људским ресурсима“, рекла је министарка Месаровић.

Министар привреде, туризма и спорта Словеније је понудио развојну помоћ кроз програм зелене трансформације. Истакао је важност спорта и туризма у развоју привреде и казао да су словеначке компаније заинтересоване за подршку светске изложбе ЕКСПО 2027, коју види као мотор привредног развоја.

На састанку је договорено да се на јесен организује већи скуп привредних делегација из Србије и Словеније и да се сарадња формализује, а потом и да се одржи значајан број састанака између директних привредних субјеката који могу да допринесу повећању спољнотрговинске размене између две државе.