Мобилна навигација
21. јун 2024.

Министарка Месаровић са амбасадором Италије о унапређењу привредне сарадње

Министарка привреде Адријана Месаровић разговарала је данас са амбасадором Републике Италије Луком Горијем о наставку активности након Пословног форума Италија-Србија и оснаживању односа између две земље на економском плану.

На Форуму у Трсту одржаном прошлог месеца, на тему „Зелена транзиција: нове могућности за билатералну сарадњу”, било је око 200 италијанских и 80 српских привредника, уз учешће представника две владе и других кључних институција које подржавају интернационализацију привреда обе земље. Том приликом потписано је пет билатералних споразума и уговора којима су предвиђени нови финансијски аранжмани између српских институција и предузећа и италијанских финансијских институција.

Министарка Месаровић истакла је важност одржаног Пословног форума Италија-Србија као кључног корака у јачању односа на економском и привредном плану. Изразила је задовољство што су компаније из обе земље показале велики интерес за сарадњу и инвестиције, наглашавајући да је потребно даље унапређивати пословни амбијент и олакшати реализовање инвестиција како би се искористили потенцијали које ова сарадња пружа. Заједнички је констатовано да постоји простор за ширење сарадње изван постојећих области.

„Србија је спремна да подржи иницијативе које би додатно ојачале привредне везе између две земље у наредном периоду. Наша земља је лидер у региону по привлачењу страних директних инвестиција. Чак око 60 одсто ових инвестиција за цео Западни Балкан, слило се у Србију. Наша земља је атрактивна инвестициона дестинација због добро образованог кадра и географске локације. Будући да нам је основни интерес успостављање виших облика сарадње, српска страна је заинтересована за италијанске инвестиције у низ области”, рекла је Месаровић.

Министарка привреде је истакла да су добри односи Србије и Италије и због политике коју воде председник Александар Вучић и премијер Милош Вучевић. Месаровић је као успешну сарадњу издвојила трговинску размену у 2023. у износу 4,5 милијарди, што је Италију ставило на 3. место најважнијих трговинских партнера Србије, рекавши да може да буде и више. Подсетила је да је Министарство привреде подржало 33 инвестициона пројекта  у којима је запослено скоро 10.000 радника. Месаровић је такође представила приоритете министарства посебно се осврћући на нове програме подршке малим и средњим предузећима који су у припреми.

Месаровић је оценила да су односи две земље интензивни и садржајни о чему сведочи велики број робне размене, уговори из области заједничких улагања и производних кооперација, али да постоји простор за додатно унапређење сарадње. Подсетила је да је Београд домаћин Светске изложбе ЕКСПО 2027 и да је у том контексту један од приоритета даље побољшање имиџа и јачање угледа Србије у свету.

Амбасадор Гори је рекао да је Србија једина земља са којом је Италија у претходних годину дана организовала три веома успешна пословна форума са иновационо технолошком тематиком и учешћем огромног броја привредника из обе земље. Осврнуо се и на јако добру институционалну мрежу са којом је Италија присутна у Србији у оквиру тзв. „Система Италија“ и који ни у једној земљи не функционише тако добро као у Србији.