Мобилна навигација
12. јун 2024.

Министарка Месаровић са амбасадором Кине Ли Мингом о привредној сарадњи

Министарка привреде у Влади Србије Адријана Месаровић састала се данас са кинеским амбасадором у Београду, Ли Мингом и његовим економским саветником Бао Шунћингом. 

 Разговарајући о различитим модалитетима за унапређење привредне сарадње, министарка Месаровић је оценила да су односи Републике Србије и НР Кине интензивни и садржајни, о чему сведочи број потписаних меморандума и споразума, као и низ размена посета на високом и највишем нивоу.

 „Разматрајући кључне аспекте наших билатералних односа, констатовали смо да имамо прилику да продубимо сарадњу. Спољнотрговинска размена између Србије и Кине представља важан стуб привредне сарадње, а верујемо да постоји још много простора за њено унапређење, рекла је Месаровић.  

 Министарка привреде је додала да су инвестиције кључни елемент партнерства. Она је подсетила да су од 2012. до 2023. године забележени приливи по основу улагања резидената Кине у Србију у износу од око 5,52 милијарде евра, чиме Кина заузима 2. место на листи земаља са највећим улагањима у Србију у наведеном периоду. 

 „Наша врата су отворена за инвеститоре из Кине. Пружићемо им подршку како би њихове инвестиције биле успешне и одрживе. Што се тиче стратешких циљева сарадње Министарства привреде са Кином, истакла бих посвећеност јачању партнерства кроз размену знања и искустава, унапређење сарадње у области инфраструктурних пројеката, енергетике, информационих технологија и иновација“, поручила је министарка Месаровић. 

Министарка привреде се захвалила амбасадору Ли Мингу на посети, али и на подршци Кине на Генералној скупштини Уједињених нација приликом гласања о резолуцији о Сребреници. Тиме је Кина, како је оценила Месаровић, још једном показала искрено пријатељство према Србији. 

Амбасадор НР Кине у Србији Ли Минг је оценио да данашњи сусрет представља нову снагу за даљу економску и привредну сарадњу. Такође је истакао значај недавне посете кинеског председника Си Ђинпинга Србији и важност имплементације 28 потписаних споразума.

Кинески амбасадор Ли Минг је навео да је челично пријатељство две земље битно у очувању даљих економских односа, и подсетио да од првог јула почиње примена Споразума о слободној трговини.