Мобилна навигација
25. јун 2024.

Министарка Месаровић са амбасадором Мађарске о привредној сарадњи

Министарка привреде Адријана Месаровић данас је разговарала са амбасадором Мађарске, Јожефом Золтаном Мађаром о унапређењу привредне сарадње.

Месаровић је оценила да су билатерални односи Србије и Мађарске на историјском нивоу, захваљујући интензивном политичком дијалогу и сарадњи две владе на свим нивоима, са акцентом на честе сусрете и одличне односе председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана. 

„Наши односи су темељи за даљи привредни развој и желимо да их градимо на овој чврстој основи“, рекла је Месаровић. 

Министарка привреде је додала да су Србија и Мађарска упућене једна на другу и због тржишне повезаности.

Амбасадор Золтан Мађар је истакао да је Србија најважнији партнер Мађарске у региону. Похвално је говорио о великим инвестицијама Мађарске у нашој земљи и изразио очекивања да се више српских инвеститора појави на мађарском тржишту. Посебно је нагласио да је Мађарска заинтересована да унапреди сарадњу у области развоја малих и средњих предузећа.

Саговорници се сложили да је један од добрих механизама заједничко финансирање малих и средњих предузећа ради заједничког наступа на трећим тржиштима.

У циљу даљег унапређења односа, планирано је одржавање следећег састанка Стратешког савета сарадње у септембру 2024. године, на позив мађарске стране. Стратешки савет сарадње је основан на састанку одржаном 20. јуна 2023. године у Суботици, чиме је потврђена посвећеност обе земље продубљивању партнерства.