Мобилна навигација
05. јул 2024.

Министарка Месаровић са амбасадором Турске о привредној сарадњи две земље

Mинистарка привреде у Влади Србије Адријана Месаровић разговарала је данас са амбасадором Републике Турске Хамијем Аксојем о унапређењу привредне сарадње.

Сагласили су се да су политички односи две земље на високом нивоу, да билатерална привредна сарадња има узлазни тренд, али да постоји потенцијал за њено унапређење.

Месaровић je истакла да би привлачење нових инвестиција додатно унапредило одличне привредне односе наше две земље. Посебно се осврнула на област малих и средњих предузећа упознавши саговорника са новим програмима подршке Министарствa привреде, а који предвиђају знатно већа средства намењена предузетницима у различитим областима. 

Министарка је такође упознала саговорника са могућностима учешћа у процесу приватизације компанија из портфеља Министарства и великим могућностима сарадње са турским компанијама у сфери јавно-приватног партнерства.

„Охрабрујући су подаци о спољнотрговинској размени између Србије и Турске. У 2023. спољнотрговинска размена у роби са Турском бележи раст од 27,7% у односу на 2022. годину, а износила је 2,3 милијарде евра. Разговарали смо о различитим модалитетима за додатно унапређење економске сарадње, а посебно видимо потенцијале у текстилној, прехрамбеној, аутомобилској, хемијској, дрвној, као и у индустрији коже и обуће, али и у пољопривреди, енергетици, туризму и у инфраструктурним пројектима. Министарство привреде је подржало средствима подстицаја девет инвестиционих пројеката чији су инвеститори турске компаније. Реализацијом ових пројеката врши се улагање у износу више од 100 милиона евра и запошљава се нових 3.234 радника”, рекла је министарка Месаровић.

Она је подсетила да је Србија најатрактивнија инвестициона дестинација у региону, која је привукла 4,5 млрд евра страних директних инвестиција у прошлој години, те да се чак око 60 одсто инвестиција за цео Западни Балкан слило у нашу земљу. Саговорнику је понудила сву могућу подршку Министарства привреде и помоћ у проналаску адекватних партнера за сарадњу у Србији.

Амбасадор Аксој је указао на константан раст инвестиција турских компанија у Србији, у којој послује више од хиљаду компанија из Турске, пре свега у текстилној и ауто индустрији, као и да је све већи интерес за улагање у области енергетике, информационих и комуникационих технологија. Амбасадор Аксој је истакао растући интерес за улагања у сектор енергетике и за учешће турских компанија на Светској изложби ЕКСПО 27 у Србији, нарочито у грађевинском сектору.