Мобилна навигација
24. јун 2024.

Министарка Месаровић са амбасадором Уједињеног Краљевства Едвардом Фергусоном о јачању сарадње

Министарка привреде Адријана Месаровић, одржала је данас састанак са амбасадором Уједињеног Краљевства у Србији, Едвардом Фергусоном. Разматрали су приоритете Министарства привреде, као и могућности унапређења сарадње између Србије и Уједињеног Краљевства.

Једна од кључних тема била је анализа тренутног стања и могућности за унапређење инвестиционе сарадње, с посебним фокусом на повећање британских инвестиција у Србији.

Министарка Месаровић је представила могућност за сарадњу и у области јавно-приватних партнерстава и концесија, наглашавајући важност укључивања британских компанија у овај модел сарадње са Републиком Србијом. Месаровић је истакла да су добри односи две земље и због политике коју воде председник Александар Вучић и премијер Милош Вучевић.

Амбасадор Фергусон је истакао важност повећања броја британских инвеститора у Србији. Додао је да полаже велики значај унапређењу трговинске и привредне сарадње са Србијом, јер су то темељи развоја свеукупних билатералних односа. Амбасадор је информисао министарку и о активностима агенције за финансирање извоза, UK Export and Finance (UKEF), која пружа подршку британским предузећима у ширењу пословања на међународним тржиштима, укључујући и Србију, али и кроз заједничку сарадњу за учешће на трећим тржиштима.

Један од значајних аспеката састанка био је и разговор о предстојећој Међународној специјализованој изложби ЕКСПО 2027, која представља изванредну прилику за даље повезивање и унапређење сарадње између српских и британских компанија. Такође, било је речи о великој делегацији привредника из Велике Британије који током јесени долазе у Србију. Министарка Месаровић је истакла да ће јој бити посебна част да покаже привредне потенцијале наше земље, како би се наставило даље проширење инвестиција.

Министарка и амбасадор су се сложили да у склопу програма "Скок у будућност - Србија 2027" постоји велики потенцијал за укључивање и подршку британских компанија и инвеститора у реализацији бројних пројеката широм наше земље. Посебно је акцентована могућност веће интеграције српских малих и средњих предузећа у дигиталној економији, кроз партнерства са британским фирмама. Неки од кључних српских партнера у дигиталној економији укључују компаније као што су Телеком Србија и Вега ИТ из Новог Сада.

Министарка Месаровић и амбасадор Фергусон закључили су да постоји велики простор за даљу изградњу економске сарадње између Србије и Уједињеног Краљевства и договорили даљу подршку заједничким пројектима и иницијативама које ће допринети развоју и просперитету обе земље.