Мобилна навигација
Министарство привреде Републике Србије
02. сеп 2015.

Нацрт закона о улагањима у складу са домаћим прописима и светском праксом

Министарство привреде најоштрије негира тврдње невладине организације „Транспарентност Србије“ да Нацрт закона о улагањима, који је у процедури утврђивања предлога закона, ограничава право приступа информацијама од јавног значаја.

Напротив, Нацрт закона о улагањима је у потпуности у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Члан 24 овог Нацрта јасно предвиђа да се на податке из Уговора и информације које су органи државне власти сазнали у току преговора и вођења поступка, примењују одредбе о заштити података у складу са законом којим се уређују информације од јавног значаја.

Министарство привреде подсећа да је током априла и маја ове године спровело јавну расправу о Нацрту закона о улагањима. Министарство је, такође, преко средстава јавног информисања упознало грађане и целокупну јавност о закону који припрема, као и о његовим циљевима, тако да невероватно звучи тврдња „Транспарентности Србије“, која слови за невладину организацију добро обавештену о свим потезима државе, да су за израду овог закона сазнали тек из извештаја Агенције за борбу против корупције.

Циљ закона није да се сакрије било каква информација од јавности, већ да се изједначе домаћи и страни инвеститори, створи добар законодавни и институционални оквир за ефикасну реализацију инвестиција и запошљавање, све у складу са домаћим прописима, светском и праксом Европске уније.