Мобилна навигација
23. дец 2022.

Нови инвестициони замах вредан 180 милиона евра - Министарство привреде потписало нове уговоре о улагањима

Министарство привреде подржало је у децембру 2022. године нове инвестиције у сектору аутомото индустрије и производње електро опреме. Ради се о пет вишегодишњих инвестиционих пројеката са реномираним компанијама и светски познатим произвођачима делова и опреме које ће донети високу технологију и производне процесе и запослити преко 420 људи:

- Muehlbauer Automation (изградња нове фабрике за производњу машина за производњу батерија и горивих ћелија у Старој Пазови);

- Nidec Electric Motor Serbia (опремање постројења за производњу електронске опреме за моторна возила у Новом Саду);

- Nidec Elesys Europe (опремање постројења за производњу електричних и електронских делова за моторна возила у Новом Саду)

- Schiebel Components (изградња производног погона за производњу актуатора у Јагодини);

- Knauf Insulation (производња изолационих материјала у Сурдулици).

Компанија Muehlbauer Automation d.o.o. је део групације која послује у сектору производње електричних и електронских производа. Поседује високо развијене технолошке центре у САД, Немачкој, Словачкој, Србији, Босни и Херцеговини, Малезији и Кини. Главнa тржиштa групације су углавном европске земље и САД. Компанија ће до краја 2025. године инвестирати 29,5 милиона евра у изградњу нове фабрике за производњу машина за производњу батерија и горивих ћелија у Старој Пазови и запослити 150 нових радника.

Nidec Electric Motor Serbia d.o.o. ће до краја 2026. године у Новом Саду инвестирати 93 милиона евра, а до краја 2024. године запослити 116 нових радника. Инвестиција се односи на опремање постројења за производњу електронске опреме за моторна возила. Привредно друштво је у власништву групације NIDEC EUROPE B.V. из Холандије која послује широм света и поседује производне погоне за производњу електричне и електронске опреме за моторна возила широм света. Главна тржишта групације су земље Европе и Азије.

Компанија Nidec Elesys Europe d.o.o. реализује инвестицију која се односи на опремање постројења за производњу електричних и електронских делова за моторна возила, чијим спровођењем ће бити запослено најмање 100 нових радника на неодређено и уложено 37 милиона евра до краја 2024. године.

Компанија Schiebel Components d.o.o. је у власништву привредног друштва Schiebel Antriebstechnik Gesellschaft m.b.H. из Аустрије, које се бави  производњом електромоторних актуатора. Поседује погоне у Аустрији, а план му је да отвори производни погон у Републици Србији који ће производити актуаторе за тржиште Европе, Азије, САД и Русије. Друштво ће инвестирати нешто мање од 2 милиона евра и запослити 40 нових радника у Јагодини.

Привредно друштво Knauf Insulation d.o.o. је основано 1991. године и у власништву је реномиране компаније Knauf Insulation Holding GmbH, која послује у области производње изолационих материјала и поседује погон за производњу изолационих материјала у Сурдулици. Главнa тржиштa групације су Србија, Румунија, Бугарска, Грчка, С. Македонија, Албанија и Црна Гора. Ово привредно друштво ће извршити улагање од скоро 17 милиона евра и запослити 15 нових радника у Сурдулици.

Током јануара 2023. године Министарство привреде започеће заједничку реализацију пројеката и са компанијама AKU Italia Srl (Milotex d.o.o.), Flammat doo, Natura Trade (трећа реинвестиција) и Don Don doo (друга реинвестиција).

 

Београд, 23. децембар 2022. годинe.