Мобилна навигација
11. мај 2022.

Представљен програм сарадње Србије и Швајцарске

У Београду је данас представљен програм сарадње између Републике Србије и  Швајцарске Конфедерације.  Након поздравне речи швајцарског амбасадора, господина Урса Шмида, министарка привреде Анђелка Атанасковић  захвалила је у име Владе Републике Србије за досадашњу сарадњу  истакавши да је данашњи догађај огроман искорак ка јачању економске сарадње две, пре свега пријатељске земље.

„ Партнерство и поштовање Србије и Швајцарске, чињенице репрезентују више од речи. Подсетићу да је Швајцарска Конфедерација већ деценију једна од 5 земаља са највећим нето улагањима нерезидената у Србију“, истакла је Атанасковић.

Швајцарске фирме у Србији данас запошљавају више од 12.000 радника.

„Посебно бих нагласила да је, према подацима Републичког завода за статистику, само у прва два месеца ове године из Србије у Швајцарску остварен извоз вредан од 28,9 милиона евра, што представља раст од 18,9 одсто у  односу на исти период 2021. године. У истом периоду, увоз из Швајцарске увећан је за 93,3 одсто и достигао је износ од 86,6 милиона евра“, нагласила је Анђелка Атанасковић.

Она је додала, да постоји простор за даље унапређење сарадње Србије са Швајцарском Конфедерацијом.

„Тај простор пре свега препознајемо кроз раст прилива швајцарских инвестиција, посебно кроз гринфилд пројекте, али и већи обим учешћа у процесу приватизације предузећа из портфолија Министарства привреде“, навела је она.

Према речима Анђелке Атанасковић, један од показатеља изврсне сарадње две земље репрезентује и потисивање уговора о донацији нове Информационе платформе између Министарства привреде Републике Србије и Швајцарског секретаријата за економске послове заказано за петак, 13. мај.