Мобилна навигација
11. апр 2023.

Саветник министра Марко Ровчанин на конференцији „Српска привреда - чувар вековне традиције": Штитимо старе и уметничке занате од заборава

Конференција „Српска привреда - чувар вековне традиције", на којој су предузетницима додељене свечане форме сертификата Министарства привреде, одржана је данас, а присутнима се на самом почетку обратио саветник министра привреде Марко Ровчанин.

„Изузетно ми је задовољство и част да вам се обратим у име министра, господина Радета Басте, и да отворим овај скуп на којем ће бити уручене свечане форме сертификата за производе старих и уметничких заната и послова домаће радиности, које издаје Министарство привреде, са циљем подршке очувању и развоју ових заната и послова, као и признања и подршке, пре свега занатлијама, али и другим привредним субјектима и удружењима, који својим изузетно вредним радом, знањем и преданошћу чувају занате од заборава”, поручио је Ровчанин.

Како је навео, подршком очувању старих и уметничких заната и послова домаће радиности, многи традиционални занати штите се од заборава, негују и преносе кроз генерације „са колена на колено“, као вид породичне традиције.

„Посебно нас радују сазнања да су сертификати, којима су омогућене бројне олакшице, заживели, те да су сертификоване занатлије добиле запаженији статус на тржишту, у виду добијања нових послова у земљи и региону, прилику за међусобно повезивање и упознавање, као и могућности додатних обука”, подвукао је Ровчанин.

Саветник министра Басте је потом уручио свечану форму сертификата предузетници Душани Ђорђевић из Ниша која се бави ручном израдом медењака.

„Сертификат ми је омогућио да се бавим оним што ме испуњава. Омогућио ми је да будем и мама и предузетница. Донео ми је пуно успешних сарадњи. Још једном бих хтела да се захвалим целом тиму Министарства привреде који је од уласка у процедуру, па до самог добијања сертификата увек био на располагању за сва питања и смернице“, поручила је предузетница из Ниша.

Министарство привреде једини је орган државне управе у Републици Србији који је надлежан за сертификацију старих и уметничких заната и послова домаће радиности, у складу са Законом о привредним друштвима и правилником којим се одређују послови који се сматрају старим и уметничким занатима и послови домаће радиности, као и њихова сертификација.

На данашњи дан, у регистар је уписано преко 1000 предузетника и других сертификованих привредних субјеката из ове области.