Мобилна навигација
07. апр 2023.

За инвестиције у инфраструктурне објекте у 2023. години опредељено преко 790 милиона динара

Министарство привреде ће у 2023. години уложити 790.654.713 динара за инвестиције у инфраструктурне објекте за унапређење привредног амбијента. 

Наведеним средствима финансираће се инфраструктурни пројекти на опремању зона пословања и туристичких капацитета у локалним самоуправама, поручио је државни секретар Министарства привреде Дарко Митровић.

"Министарство привреде финансира целокупну вредност радова на пројекту када су у питању локалне самоуправе треће и четврте групе развијености и на тај начин доприноси равномерном регионалном развоју. Када су у питању локалне самоуправе прве и друге групе развијености оне имају обавезу сопственог учешћа у реализацији пројекта. Одлуком министра Радета Басте о распореду и коришћењу средстава за подршку унапређења пословне инфраструктуре, средства ће бити употребљена за реализацију 21 инфраструктурног пројекта који ће утицати на развој 21 локалне самоуправе", поручио је Митровић.

У Новом Пазару, Осечини, Крушевцу, Владимирцима и Прокупљу предвиђено је инфраструктурно опремање зона пословања кроз изградњу и реконструкцију саобраћајница са пратећом инфраструктуром, док ће се у Јагодини изградити главни коректор за индустријски комплекс.

У Голупцу, Великом Градишту, Тутину, Бајиној Башти, Љубовији, Косјерићу, Жагубици, Алексинцу, Лајковцу, Сурдулици, Кучеву и Лазаревцу реализоваће се инфраструктурни пројекти у фунцкцији развоја туристичких потенцијала и доступности туристичким локалитетима који постоје на територијама наведених локалних самоуправа.

Реализацијом пројеката у Медвеђи, односно Сијаринској бањи, Сокобањи и Петровцу на Млави оствариће се утицај на развој бањског туризма.

У Сијаринској бањи, општина Медвеђа, реконструисаће се и доградити објекат Римског купатила, у Сокобањи у оквиру централног градског парка биће реконстрисан дечији парк, а у Петровцу на Млави изградиће се саобраћајнице које ће обезбедити доступност Бањи Ждрело.

Почетак реализације наведених инфраструктурних радова очекује се у јулу, након спроведених законских процедура. 

"Инжењерски тим, као и руководство Министарства привреде будно ће пратити реализацију свих радова, ради што бољег квалитета и као крајњег циља, на задовољство грађана", закључио је Митровић.