Мобилна навигација
28. јул 2022.

Државни секретар Драган Стевановић за Дневник РТС-а о унапређењу ефикасности стечајних поступака

Неки стечајни поступци трају више од две деценије, а разлог су обично нерешени имовинско-правни односи. О унапређењу ефикасности стечајних поступака за РТС је говорио Драган Стевановић, државни секретар Министарства привреде.

"Јако је тешко утврдити део неке имовине која је била друштвена или, како ми то жаргонски кажемо, свачија и ничија, чија је, не постоје докази, терети стицања како се то већ каже, тако да разлози за трајање ових поступака заиста јесу објективни. На другом месту је реституција која је опет наслеђе неког времена које је иза нас. Постоје и субјективни разлози када неко ко је актер стечајног поступка каже 'не морам то данас, то ћу сутра'", рекао је Драган Стевановић.

Закон о стечају је више пута мењан, па су сада стечајни поступци ефикаснији.

"По првом закону из 2009. године просечна дужина трајања стечаја била је око четири године, данас је година и девет месеци. Мислим да смо у последње четири године смањили број стечајева, решили више од 150 стечајева, затворени су, имовина је продата. Четири милијарде се слило директно у буџет Србије, а преко тридесет милијарди су узели повериоци због којих је тај поступак стечаја и вођен", истакао је Драган Стевановић.

У плану су нове измене закона како би се додатно унапредила права и обавезе стечајних управника и поверилаца, као и транспарентност самих поступака.