Мобилна навигација
19. сеп 2023.

Министар привреде Слободан Цветковић отворио је данас у хотелу Метропол , конференцију под називом :“Digitalizacion/IT Developments in the Insolvency World“

Министар привреде Слободан Цветковић  отворио је данас у хотелу Метропол , конференцију под називом :“Digitalizacion/IT Developments in the Insolvency World“ која је одржана у организацији Агенције за лиценцирање стечајних управника (ALSU).
ALSU има интезивну дугогодишњу сарадњу са разним међународним организацијама и редовно узима учешће у пројектима, догађајима и истраживањима које те организације спроводе, изеђу осталог активна је чланица међународног  удружења стечајних регулатора(IAIR) која окупља министарства, агенције и остала регулаторна тела из преко 30 земаља чланица.
Конференција се први пут одржала у Београду и окупила представнике чланица IAIR-а међу којима се САД, Индија, Велика Британија, Ирска, Шкотска, Аустрија, Хон Конг, УАЕ, ЈАР, Финска, Албанија, и други, као и представници MMF-а, Светске банке и EBRD-а. 
Министар се као главни говорник захвалио на позиву и указаној прилици да присутне упозна са битним стварима  које карактеришу стање и кретање привредних и активности из области стечаја у Републици Србији:

„Србија је изабрала пут напретка, мира и убрзаног привредног развоја. БДП је у последњој деценији више него дуплиран и са 33 милијарде евра у 2012. години, сада је на око 70 милијарди евра ове године. Упркос тренутној сложеној економској, енергетској и безбедносној кризи, предузетим мерама од стране Владе Република Србија је успела да оствари рекордан прилив СДИ, наставак раста зарада и запослености, као и највиши историјски ниво девизних резерви. Макроекономска стабилност, повољна пословна клима, споразуми о слободној трговини које Србија има са трећим земљама, и прецизна правила субвенционисања која су врло привлачна за инвеститоре. Ниво страних директних инвестиција је врло висок и повећава се из године у годину па се може  слободно рећи да је Република Србија по том основу водећа земља у региону са привучених преко 60 одсто свих СДИ. При томе удео јавног дуга у БДП-у је на нивоу од 55,2 одсто, што је далеко испод нивоа Мастрихта, али и просека земаља Европске уније. Успешном економском политиком Владе РС настављен је висок ниво домаће инвестиционе активности, која се огледа кроз изградњу путне и железничке инфраструктуре, као и улагање у науку и изградњу научнотехнолошких паркова.“ 

У вези са донетим мерама министар Цветковић је нагласио да је једна од битних карика функционисања привредног система и ефикасан стечајни поступак. Стратегија Републике Србије је да преко ресорног министарства Министарства привреде, релевантног националног регулатора -Агенције за лиценцирање стечајних управника - данашњег домаћина овог значајног догађаја - као и привредних судова, регулише и унапређује стечајни поступак. Наша визија је да стечајни поступак доведемо на ниво највиших европских и светских стандарда, у циљу унапређења и прилагођавања нормативних решења реалним потребама и стандардима Европске уније, нагласио је министар Цветковић.

Обављајући поверене стручне и регулаторне послове Агенције за лиценцирање стечајних управника од свог оснивања учествује у унапређивању стечајног система. Поред едукација, лиценцирање, надзора над радом стечајних управника и спровођење стечајних поступака над предузећима са већинским јавним капиталом, Агенција за лиценцирање стечајних управника је кроз сарадњу са међународним организацијама, заслужено препозната и ван националних оквира.
Дигитализација је један од приоритетних задатака коме Влада РС посвећује посебну пажњу. Јасно је да дигитализација није заобишла ни стечајни поступак. Агенције за лиценцирање стечајних управника је израдила портал за електронску продају у стечајном поступку и отворила пројекат дигиталне трансформације у сарадњи са ЕБРД, који Министарство привреде у потпуности подржава. Нови дигитални системи у стечају учиниће систем ефикаснијим, повећати транспарентност поступака и омогућити њихово унапређење, изјавио је министар Цветковић.